Із аварійної криївки на Рівненщині вивезли всі експонати (ФОТО)

http://zdolbuniv.com

Врятувати рядового “Криївку” – така спілбергівська асоціація приходила в голову під час виїзду 1 жовтня 2018 року працівників музею, адміністрації й волонтерів до Гурбів, повідомляє Олег Тищенко, голова Здолбунівського районного історико-краєзнавчого музею. Тут, на десятому році існування, криївка УПА дожила до повністю аварійного стану. А тому важливою була евакуація експонатів, збирання яких започаткувала експедиція 2009 року, організована РОКМ. Про це повідомляє сайт zdolbuniv.com.

Усе, що вдалося зібрати й що не було розкрадене непорядними відвідувачами за роки існування криївки – ми успішно вивезли до Здолбунівського районного історико-краєзнавчого музею. 

Як кажуть, жоден експонат не постраждав, якби… Якби питання гідроізоляції і вентилювання продумали будівничі з самого початку – не зжер би грибок практично усі дерев’яні предети! Стояла б вона й далі та тішила подорожніх і паломників. А так навіть ігумен Онуфрій – настоятель Свято-Воскресенського монастиря на Повстанських могилах – прийшов допомогти в робочій одежі й з якоюсь жалістю до вивезення настановляв працюючих на те, якою криївка буде в ближчому часі відбудована. І йому можна вірити – монастир зростає і братією, і будівлями, і релігійним наповненням. До того – на наступний рік – рік 77-річниці УПА – братія монастиря й його архимандрит просили приїхати до Гурбів патріарха УПЦ КП Філарета. Та, вважаю, з Божою поміччю усе вдасться.

А поки для музейників Здолбунова постало нове завдання – докласти рук до відновлення та реставрації експонатів криївки. Адже криївка на Гурбах відбулася як локація й для тих хто цікавиться історією, й власне для монастиря. Тому відновлення криївки за всіма сучасними будівельними вимогами і засобами безпеки – надважлива справа для громади Здолбунівського району. Ну, а поки – поки ми підперли стелю падаючої криївки грубезним стовбуром-підпорою. Для тих, хто ризикне життям і здоров’ям й кого впустять монахи – можна поглянути на криївку без наповнення. Та давайте побережемо і життя, і здоров’я, і сили для спорудження нового історичного об’єкту – криївки на Гурбах. Як кажуть “криївка вмерла – хай живе криївка”…

Читайте також