Ізраїль на шляху до подолання пандемії коронавірусу: як вони це зробили?

Фото - Слово і Діло.

«Ізраїль став першою країною, яка подолала COVID-19», — оголосив на початку березня прем’єр країни Беньямін Нетаньягу. І хоча нині там усе ще фіксують близько тисячі випадків інфікування щодоби, ці слова здаються не такими вже й далекими від істини. Про це повідомляє "Громадське". 

Ізраїль — один із лідерів у світі за темпами вакцинації. Днями стало відомо, що понад половина населення вже отримала щеплення від коронавірусу. А ще це перша країна, яка почала видавати своїм громадянам «паспорти вакцинації».

В Ізраїлю був непростий шлях крізь пандемію, однак тепер країна може повернутися до майже нормального життя. Як їй це вдалося і чому її досвід не поспішають переймати інші? І чи стане Ізраїль такою собі новою моделлю світу після пандемії?

Ізраїльське диво

Рік тому Ізраїль відзначав свято Песах в умовах дуже жорсткого карантину. В усій країні діяла комендантська година, заборона на масові моління в синагогах та обмеження на пересування навіть між районами одного міста. А за невиконання умов карантину були передбачені крупні штрафи.

Це був перший загальнонаціональний локдаун із трьох (а жорсткими були всі три), які упродовж року вводив Ізраїль на тлі підвищення кількості інфікованих. І в цьому плані він став зразком для інших країн — ізраїльська стратегія стримування пандемії виявилася доволі дієвою.

Цього ж року міністерство охорони здоров’я вирішило, що суворі карантинні заходи напередодні Песаху вже не потрібні — хіба просять не збиратися у приміщенні групами понад 20 людей, а на вулиці — понад 50.

На відзначення Дня незалежності в середині квітня карантин теж не поновлюватимуть. Однак відвідати масові заходи дозволять тільки тим, хто зможе показати свій «зелений паспорт» — свідчення про наявність уже обох доз вакцини або нещодавнє одужання від коронавірусу.

Такий документ уже мають або можуть отримати понад половина мешканців країни, які встигли прищепитися від коронавірусу. Масова вакцинація тут почалася 20 грудня. Ізраїль розпочав її лише п’ятим — після Великої Британії, США, Канади й Росії, — але швидко вирвався в лідери.

Нині у Британії обидві дози вакцини отримали менш як 4% людей, у Штатах — 14%, в Канаді й Росії — не більш як 2%. В Ізраїлі — 52%. Це не так вже й далеко від заповітних 70%, які, за підрахунками науковців, необхідні для формування «колективного імунітету».

Як же Ізраїлю це вдалося?

Можна, звісно, говорити про те, що річ у цілеспрямованій політиці прем’єра Беньяміна Нетаньягу, аби вибити собі достатньо «політичних балів» на четвертих за два роки дочасних парламентських виборах (як свідчать їхні результати, це вийшло).

Очевидно, Нетаньягу зважав на те, що перетворення Ізраїлю у «країну вакцинації» та ефективна боротьба з коронавірусом врятують його від судів за звинуваченням у корупції, перед якими він може постати, щойно втратить владу. 

Але у будь-якому разі його зусилля мали ефект. Щонайперше, Нетаньягу своїм прикладом намагався демонструвати ізраїльтянам максимальну довіру до вакцин: він разом із міністром охорони здоров’я Йоелем Едельштейном першим у країні вакцинувався у прямому етері препаратом Pfizer/ BioNTech.

За інформацією - "Громадського".

Читайте також