Каміння Сваровськи та мереживо – у перших роботах майбутніх кравців із Рівненщини

У групі слухачів Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за професією «Кравець», помітне пожвавлення. У безробітних Рокитнівського, Володимирецького, Здолбунівського та Рівненського районів, а також міста Рівне навчання на базі відділення, що на Пирогова,8, розпочалося нещодавно і триватиме 9,5 місяця. А поки майбутні майстрині зосередилися на роботі за швейними машинками, над виготовленням, вишиванням і оздобленням столових наборів, постільної білизни, фартухів.

«Ми опановуємо базовий курс, - ділиться майстер виробничого навчання Оксана Миронець. – Саме час навчитися виготовляти найпростіші вироби. Проте, наші слухачі і в цьому завданні проявляють неабияку творчість!».

Сьогодні група відпрацьовує навички роботи на промисловому та побутовому швейному обладнанні, у т. ч. комп’ютеризованому. Цікаво, що сучасна навчальна машинка може здійснювати до 470 операцій! Для кравчинь – це особливе відкриття і потужна мотивація опанувати сучасну техніку.

Ірина Логашова-Конько із Рівненського району з гордістю демонструє свій перший виріб – столовий набір із габардину: скатертину із серветками. Особливість і унікальність роботи  - поєднання технік. Талановита слухачка виконала комп’ютерну вишивку, оздобила візерунки стразами Сваровськи та подвійним мереживом. Її художні декоративні рядки вже оцінила майстер Оксана Мирончук. Педагог коментує:

«Більшість слухачок досить успішно та оперативно опанували комп’ютеризовану вишивальну машинку!».

Наталія Лисюк із Рівного працює над виготовленням свого комплекту столової білизни. Вдало підібрала комбінацію кольорів – молочний та бежевий габардин. Цікаво, що розмір виробів кравчині обирають самостійно, адже планують використати їх у власному побуті. «В її виробах багато ручної роботи, кропітке  пришивання мережива, - розповідає Оксана Миколаївна. - Згодом Наталя додасть машинної вишивки та поєднає техніки. Виріб буде надзвичайно ошатним!».

Староста групи Катерина Дроздова від імені усієї команди виразила захоплення навчальною базою, насиченою програмою, новими цікавими темами і комунікацією із педагогами. Слухачкам цікаво пробувати свої сили у новій роботі, створювати власні колекції, підбирати оригінальні візерунки. Ініціативні, оптимістичні, жваві та непосидючі кравці-початківці прагнуть розпитати у майстра якомога більше, і Оксана Миколаївна радо ділиться чималим досвідом і професійними секретами.

 

Читайте також