Карантин і безробіття: яка ситуація на Рівненщині

Карантин суттєво вдарив по економічній стабільності українців. Не секрет, що тривала заборона функціонувати привела до того, що багато підприємців закрили власний бізнес або скоротили штат. Закриті кордони стали причиною того, що багато заробітчан опинились без роботи і шансів заробити. Всі ці фактори вплинули на рівень безробіття, який зріс за період карантину.

Згідно із даними Рівненського обласного центру зайнятості, є ріст кількості зареєстрованих безробітних. 

З початку цього року Рівненською обласною службою зайнятості зареєстровано понад 10,5 тис. безробітних, що на 50% більше ніж протягом січня-квітня минулого року (7 тис. безробітних).

Різниця у статистиці безробіття по області між періодом до карантину та після вражає. 

У докарантинний період, тобто з січня по березень поточного року, збільшення реєстрації безробітних в центрах зайнятості області відбулося лише на 0,5%. Від початку карантину, із 12 березня, зареєстровано 6 тис. безробітних, а це на 45% більше ніж у березні-квітні минулого року.

Центр зайнятості повідомляє, що зросло і навантаження на одне вільне робоче місце. Якщо на 1 травня 2019 року на одну вакансію претендувало 6 безробітних, то на 1 травня цього року уже 10.

Окрім того, що кількість осіб, які шукають роботу зросла, - роботодавці, через складну економічну ситуацію, перестали подавати вакансії.

Із запровадженням карантину значна кількість діючих суб’єктів господарювання вимушена була обмежити чи призупинити господарську діяльність. Як наслідок, кількість роботодавців, які співпрацювали з Рівненською обласною службою зайнятості та подавали вакансії у березні-квітні 2020 року, зменшилась на 44% в порівнянні з відповідним періодом 2019 року та становила лише 0,8 тис. проти 1,7 тис. у березні-квітні минулого року.

Однак, протягом зазначеного періоду роботодавці активно звертались до служби зайнятості щодо консультацій з отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Станом на 7 травня 2020 року до обласної служби зайнятості роботодавцями подано для розгляду 225 пакетів документів з метою отримання зазначеної допомоги для найманих працівників.

Читайте також