Карантин став поштовхом для початку власної справи? Важливі нюанси для реєстрації ТОВ.

Для кожного підприємства одним із ключових важливих елементів є статутний капітал (СК). СК – це загальна сума внесків засновників підприємства, саме на цих внесках базується розподіл часток капіталу між засновниками та, відповідно, право їх голосу. Обмежень по мінімальній та максимальній вартостях СК немає. Варто зазначити й те, що частками можуть бути не тільки кошти, а й цінні папери та майно.

Внесення певної частки у СК

Оформлення внесків до статутного капіталу відбувається з використанням акту приймання-передачі, він може бути складений у довільній формі, однак реквізити первинних документів мають бути дотримані. Обов’язково повинен бути підпис учасника товариства, який робить внесок у статутний капітал. Якщо у СК вноситься майно, потрібно надати його детальний опис.

Грошовий внесок можна внести 3-ма способами: у касі підприємства, за допомогою безготівково рахунку та в банку. Дані способи можна комбінувати. Дуже часто нюанси такого роду з’ясовують, звертаючись до спеціалістів. Окрім цього варто обдумати подальший бухгалтерський супровід компанії, тому багатьох осіб цікавлять ціни на бухгалтерські послуги.

Інколи трапляється, що учасник товариства з обмеженою відповідальністю має заборгованість по внесках у статутний капітал. У цьому випадку така заборгованість має бути погашена протягом 6 місяців від дати реєстрації ТОВ. Після того, як термін закінчився, товариство може вислати учаснику письмове попередження, після якого у нього для сплати боргу є 30 днів.

Оподаткування внесків

Внески у вигляді коштів не оподатковуються податком на прибуток, ПДВ і єдиним податком, тобто не оподатковуються взагалі. Майнові внески оподатковуються. Вони підлягають оподаткуванню по ПДВ, оскільки прирівнюються до продажу товару, податок становить 20%. Податок на прибуток теж має місце, у цьому випадку майнові внески так само прирівнюються до продажу товарів.

Є випадки, коли 1 з учасників ТОВ виходить із товариства. Зверніть увагу, що тоді йому треба повернути не тільки його частку внеску. Повернення має дорівнювати загальній вартості частки підприємства, яка пропорційна його частці в СК. За згодою сторін повернення може відбутися не тільки у грошовому еквіваленті, а й у вигляді майна, вартість якого дорівнює вартості суми, що має бути повернена.

Менеджмент Консалтинг Груп
https://mcg-lv.com/

[email protected]
+38 (050) 317 60 01
+38 (067) 290 69 88

* на правах реклами

Читайте також