Керівників шкіл на Рівненщині обиратимуть по-новому

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Депутати обласної ради на сесії 5 червня проголосували проект рішення «Про внесення змін до Положення  про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області». Що ж саме змінилося, роз’яснив  керуючий справами виконавчого апарату обласної ради-керівник секретаріату Богдан Сологуб, повідомляють у пресслужбі облради. 

Річ у тім, що 18 березня 2020 року набув чинності Закон України «Про повну середню освіту». Цей документ змінив процедуру призначення керівників закладів загальної середньої освіти, які перебувають в обласній комунальній власності. Зокрема, відповідно до ст.39 Закону змінюється принцип формування комісії, яка обирає переможця на посаду керівника такого закладу.

За словами Богдана Сологуба, досі до конкурсної комісії на паритетній основі входили представники від власника (Рівненської обласної ради), від батьківського комітету конкретного закладу, від трудового колективу та від громадської організації керівників закладів загальної середньої освіти.

З набуттям чинності нового Закону склад комісії змінився: вимагається паритетне представництво від трьох сторін: Рівненської обласної ради як власника, відповідної місцевої державної адміністрації чи територіального органу центрального органу виконавчої влади із забезпечення якості освіти, а також інституту громадянського суспільства (це громадські об’єднання керівників закладів освіти, професійні об’єднання педагогічних працівників та інших громадських формувань, експертів у сфері загальної середньої освіти).

У той же час, як наголошує Богдан Сологуб, рішення Рівненської обласної ради №1055 від 27 липня 2018 року зі змінами, яким обиралися представники конкурсної комісії від власника, залишається чинним.  Відповідно до нього членами комісії і надалі є депутати обласної ради Світлана Богатирчук-Кривко та Людмила Мариніна.

Світлана Богатирчук-Кривко і Людмила Мариніна (посередині)

Щоб виконати вимогу нового Закону, депутати внесли зміни до Положення, якими ввели по представнику від обласної державної адміністрації та від управління якості освіти. Громадськість у комісії відтепер мають представляти фахівці з громадської організації «Керівник» та обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Відтак, постійна конкурсна комісія з призначення керівників закладів загальної середньої освіти обласної комунальної власності складатиметься з шести осіб.

Крім того, за словами Богдана Сологуба, новим законом передбачено, що голова обласної ради у триденний термін має підписати контракт з переможцем, якого обере комісії. Нагадаємо, що раніше остаточне рішення щодо керівника приймали на сесії обласної ради.

Читайте також