Хлопець із Рівненщини розповів, як працює ріелтором у Дубаї

Сарненчанин Сергій Новоросюк вже більше місяця шукає комфортне житло для своїх клієнтів у Дубаї. Хлопець пройшов непростий конкурсний відбір з поміж 150 людей та після свого 26-річного дня народження відразу полетів в Арабські Емірати на роботу ріелтора. Скільки коштує житло, їжа та вода в «пустелі», що, крім нафти, тече в дубайських фонтанах, як вберегтись від піщаної бурі та чому місцеві жителі платять за холодне повітря, – дізнавались СарниNews.City.

Хто ти за спеціальністю?

− Я закінчив Сарненську гімназію, а потім вступив у РДГУ на спеціальність «Екологія та охорона навколишнього середовища». Тож за освітою я еколог. Хоча, чесно кажучи, я пішов навчатися тільки через те, що пройшов на державну форму. Ще з дитинства мав жилку підприємця, завжди знаходив варіанти заробітку.

Чому обрав роботу саме в Арабських Еміратах, а не, наприклад, в Польщі?

− Ще півроку тому я навіть не думав, що в 2021 році полечу в Дубаї на роботу. От чесно. 2020-й був для мене досить складним у моральному й фізичному плані. І ось в кінці 2020 року побачив на сторінці Instagram моєї знайомої пост, де шукали людей в міжнародну компанію по продажу нерухомості. Я їй відразу написав, але коли набирав повідомлення, то навіть не думав наскільки це може далеко зайти. До кінця не вірив, що щось з цього буде. В результаті: три співбесіди, декілька місяців в очікуванні та шалена конкуренція. З 150 людей обрали тільки мене і ще одного хлопця, який займається розробкою сайтів. В кінці лютого я встигаю відсвяткувати свій день народження й через декілька днів сиджу в літаку − лечу в дуже далеку країну − ОАЕ.

Розкажи про свою роботу. Зарплата влаштовує? Який графік? Що треба знати про роботу ріелтора в Еміратах?

− Якщо коротко − я спеціаліст з нерухомості. Працюю в міжнародній компанії Eva Real Estate, яка займається продажем та орендою нерухомості в столиці. Перше, що потрібно знати − це Дубаї. По суті потрібно вивчити всі райони міста, проєкти від забудовників. А це не просто багато – це як космос. В перші дні тільки цим і займався. Вже через певний час мені почали давати заявки людей, які хочуть купити нерухомість.

Графік роботи доволі цікавий: пів дня на офісі, працюю з людьми по телефону, а інша половина робочого часу − це показ об’єктів. Працюю лише другий місяць, але вже знаю Дубаї краще, ніж люди, які тут працюють не один рік. Найцікавіше − це зарплата. Мені пощастило, що дали ставку і житло. Але основний заробіток, це відсоток від продажів та оренди. Хороший агент може заробляти до 15-20 тисяч доларів у місяць, але ринок дуже переповнений. Нерухомість в Дубаї, як гарячі пиріжки. Найдорожчий об’єкт, на якому я був, це вілла за 120 млн дірхам або близько 30 мільйонів доларів. А взагалі ціни на нерухомість стартують від 100 тисяч доларів. Дубаї навчив мене дивитись тільки вгору.

Які враження та чим особлива країна? Як місцеві ставляться до іноземців?

− Перше, що я помітив, коли прилетів в аеропорт – як тут все чисто. По прильоту роблять безкоштовний тест на коронавірус. Потім ти чекаєш один день у готелі на результат. Країна дуже чиста та займає перше місце по безпеці у світі. 80% людей в місті − це іноземці. Ти можеш спокійно йти вночі в будь-якому районі і з тобою буде все гуд. Не те що у нас.

Відчувається глобальне потепління в Еміратах?

− Клімат тут жаркий. З жовтня по квітень найкомфортніший період, а от з травня до вересня − спека. Тільки ввечері можна нормально погуляти. Це місто, яке завжди у русі, і мені це подобається. Тут хочеться досягати висот. І до речі Дубаї мене навчив дивитись тільки вгору, в прямому сенсі цього слова − кількість висоток просто неймовірна. В місті є найвища будівля в світі − Бурдж Халіфа. Його висота 828 метрів. Хмарочос має 160 поверхів. Я був тільки на 101. І, повірте, це дуже високо.

Що робити, коли бачиш піщану бурю?

− Є такий вислів «Ховайся в жито, гризи волошки». А якщо серйозно, просто бути у приміщенні.

Як потрапити на роботу в Арабські Емірати і чи можна отримати громадянство?

− Отримати робочу візу не просто. Повинно бути запрошення від фірми, і сама віза не дешева, близько 2500 доларів. Ти повинен дуже добре знати англійську. В Дубаї всі нею спілкуються, тому без англійської ніяк. Навіть маленькі діти знають. А громадянство майже нереально отримати.

Чи правда, що замість води у фонтанах нафта?

− Замість води в кранах не тільки нафта, а й кола. До речі, цікавий факт, вся вода, що продається у магазині, − це морська опріснена вода. І те, що тут дорогі ціни на воду − міф. Пляшка 1,5 літри коштує 9-10 гривень.

Тут є центральне кондиціонування замість теплопостачання

Як проходить твій вільний час?

− Вільний час? Дуже смішно. Я − агент з нерухомості, моя робота не закінчується після 18:00. Постійно зустрічаюсь із клієнтами. Тому я працюю 24 години на добу, сім днів на тиждень. Звичайно є перепочинок інколи. В такі дні вириваюсь на прогулянки біля моря. Інколи ходжу в басейн, який є в моєму будинку.

В еміратах є «бідні» люди чи всі багаті?

− Бідні люди є всюди, але кожен тут намагається заробляти. Тут просто є можливість рости фінансово. Але багатих людей, порівняно з Україною, дуже багато. Круті машини тут на кожному кроці, а в середньому квартира коштує 350-500 тисяч доларів.

А взагалі наскільки дорого жити в Арабських Еміратах?

− Життя в Дуба не дешева штука. Але продукти харчування, особливо овочі, дешевші ніж у нас. Кілограм огірків коштує 7 гривень, кілограм помідорів − 10. В середньому ціни такі ж, як і у нас, але м’ясо тут дорожче, і майже немає свинини. Це все-таки мусульманська країна. Орендувати кімнату в середньому можна за 700-800 доларів. Квартири точно дорожче − 1000 доларів. А в класних районах вже від 1500 доларів. Тут є досить таки цікава штука − центральне кондиціонування. У нас за аналогією це − центральне теплопостачання. Тільки ми платимо за тепло, а тут люди платять за холодне повітря. Взагалі, щоб себе комфортно почувати, потрібно заробляти тут мінімум 7000 дірхам або 2000 доларів, а в ідеалі від 3000 доларів. І додам: в Україні якість продуктів найкраща, я це тільки тут зрозумів. Тому друзі, не жалійтесь. У нас дуже класна країна.

Інформація та фото видання СарниNews.City

Читайте також