Хочуть мити бурштин та полювати? У поліському селі жителі проти сусідства з природним парком

Нобельський національний природний парк на півночі Рівненщини існує вже більше двох років. Він займає територію понад 25 тисяч гектарів. Парк охоплює мальовничі поліські землі навколо озера Нобель, а основним його завдання є збереження, відтворення та ефективне використання унікальних природних комплексів Західного Полісся.

З моменту створення природний парк встиг прийняти чимало туристів, які захотіли ближче познайомитися з поліськими принадами.

– У парку створені рекреаційні зони для відпочинку, зокрема на озерах наших. Кожного понеділка після вихідних наші працівники прибирають сміття. Люди стали більш свідомі. Тепер вони не кидають пляшки під дерева, а шукають смітник. Тому в цьому плані є хороші напрацювання. Такий парк потрібно було робити не два роки тому, а раніше, – говорить місцевий краєзнавець Павло Дубінець.

Чоловік розповідає, що раніше тут було багато браконьєрів. Тому як мінімум цю проблему вдалося мінімізувати.

– Було страшне засилля браконьєрів з електроловами, сітками. Було багато тих, хто полював на тварин. Зараз за два роки цього значно поменшало. Вже і птахи появились, і риба знову з’явилася у водоймах, – додає Павло Дубінець.

Однак, як виявилося, не всім селянам сусідство з парком довподоби. Жителі села Борове у червні цього року звернулися до депутатів Рівненської обласної ради з проханням виключити з території парку землі, прилеглі до їхнього населеного пункту. 

Офіційно люди кажуть, що їм не вистачає землі для ведення сільського господарства. Зокрема, для випасу худоби. У Боровому проживає більше 3 тисяч людей. Відома ця місцина і нелегальним видобутком бурштину. Подейкують, що саме це є головним подразником для тих, хто хоче «відділитися». Раніше тамтешні жителі протестувати проти діяльності Нобельського парку та готувалися перекривати трасу міжнародного значення.

– Люди не думають про відтворення природи, захист довкілля, а лише про власні інтереси. Об’єкт природно-заповідного фонду завжди несе якісь обмеження з приводу використання тих чи інших природних ресурсів, – пояснив керівник Нобельського національного природного парку Володимир Діковицький.

На території парку заборонені полювання та видобуток бурштину. Зараз все більше людей приїжджають сюди з туристичною метою. Місцеві екскурсоводи кажуть, що Нобельський парк не обмежує діяльність людини. Головне завдання – поставити в нормальне русло ставлення людей до навколишнього середовища.

Читайте також