Хвороби часнику та боротьба з ними: народні методи та хімічні засоби

Часник і хвороби часнику доставляють багато турбот городникам, але кінцевий результат того вартий. Втім, його вигідно вирощувати і для продажу. Найчастіше страждають слабкі рослини, тому перед посадкою будь-якого сорту посадковий матеріал рекомендується попередньо залити гарячою водою (приблизно 50°С), витримати 10-15 хвилин. Після теплової обробки зубчики можна засипати подрібненою крейдою, а також провести ретельний відбір всіх підозрілих або зіпсованих зубчиків. Щоб не провокувати появу хвороботворних організмів, часовий проміжок між засівом цієї культури на одному і тому ж місці має становити не менше 3-х років.

Як позбутися іржі на часнику

Це досить-таки небезпечна штука, що вражає посіви цибулинних культур. Іржа часнику проявляється виникненням жовтих рисок, які стають все ширшими, охоплюючи весь листок. Іноді симптоми мають інший візуальний прояв — жовті круглі цятки (які потім червоніють), злегка випуклої форми. Це захворювання здатне завдати значної шкоди посівам: рослини втрачають листя, накопичення корисних органічних речовин істотно знижується, головки не можуть повноцінно розвиватися, залишаються маленькими. Про смакові та товарні якості такого часнику говорити вже не доводиться, однак профілактична обробка зубчиків перед посівом допомагає скоротити ймовірність прояву хвороби. Посівний матеріал можна залити 40% -вим розчином формаліну (40 мл на 120 мл води) — двох годин витримки буде досить. Самі грядки слід полити розчиненим у воді препаратом «Фітоспорін-М» (15 мл на 10 л). Також для цих цілей можна використовувати хлорокис міді (неорганічний фунгіцид) або бордоською рідиною (1% розчином).

Якщо хвороба вже проявилася — листки вкрилися іржею, то посіви можна обробити мідним купоросом або фунгіцидом «Хом». Він являє собою той же хлорокись міді. Особливо хороші результати дає змішування препарату з дрібно натертим дьогтярним милом. Зрошення  проводиться з інтервалом 10-14 днів, однак за місяць до збирання врожаю процедури слід припинити (солі міді шкідливі для людського організму).

Хибна борошниста роса у часника

При цій хворобі часнику реакція починається з пожовтіння верхньої частини стебла, після чого воно всихає. У рослини сповільнюється зростання, вона слабшає, стебла бліднуть, потім жовтіють і деформуються. Пероноспороз може стати справжньою епідемією, яка вражає великі посіви цієї культури. До цього  захворювання особливо схильні насадження часнику в регіонах, де переважає вологий клімат. Однак грибок пероноспорозу дуже чутливий до яскравого світла, підвищеної температури, а при спеці просто гине. Виходить, що при ясній теплій погоді він практично не активізується, а при дощах — навпаки, розвивається досить швидко. Ці індивідуальні особливості грибка Peronospora destructor використовуються в профілактичних, а також радикальних заходах боротьби.

Дослідження показали, що виникнення хвороби походить від зараженого посівного матеріалу, а також від залишкових органічних елементів, які залишаються в грунті після засіву і збору врожаю. Примітний також той факт, що зараження здорових посівів може відбуватися за допомогою спор грибка, які переносить вітер на значні відстані. Щоб попередити захворювання з самого початку, перед посівом головки часнику рекомендується прогрівати на яскравому сонці день-два, при бажаній температурі +40°C. З зібраним урожаєм слід чинити аналогічно. Боротися з цією хворобою можна за допомогою складних фунгіцидів типу «Тірам» (згідно з інструкцією), «Фентіурам» (3 кг на 10 л води), «Полікарбоцін» (40 г на 10 л води), «Арцерид» (30 г на 10 л води). Тим же розчином препарату «Тірам» (2-3%) можна обробляти зубчики перед посівом, витримавши їх в цій суспензії приблизно 20-25 хвилин. Також можна обробити молоді рослини 1% розчином бордоської рідини. Для обробки бутонів підійде фунгіцид «ПОЛІХІМ».

 

Читайте також