Книги, які допоможуть рівнянам писати кращі тексти

фото ілюстративне

Ще з десяток років тому мало хто знав таку професію, як копірайтер. Сьогодні ж будь-хто, хто має ноутбук з підключеним інтернетом і більш-менш справлявся зі шкільними творами, може заробляти написанням текстів. Але тексти бувають різні. Навіть якщо вчителька в школі не раз вас хвалила, для створення дійсно цікавого і продаваного тексту сьогодні потрібні трохи інші навички, ніж просто опис з розумінням. Які саме? Про це і розкажуть книги з вибірки, яку склав сайт www.booklya.ua

"Пиши, скорочуй. Як створювати сильні тексти", Максим Ільяхов, Людмила Саричева

Текст - це не завжди стаття або роман. Насправді вміння грамотно і сильно писати потрібне будь-якій людині, незалежно від її професії! Туристичний ваучер, резюме, пропозиція партнерам або клієнтам, короткий опис свого товару - все це допоможе успішно вести бізнес, влаштовуватися на роботу і контактувати з цікавими вам людьми. Автори книги - досвідчені редактори, автори актуальних і корисних статей про редактуру, контент-маркетингу і фінансову грамотність. Тут вони зібрали найважливіші та дієві поради з написання простих і коротких, але при цьому містких текстів, що засновані на своєму багаторічному досвіді. Видання - нове, доповнене передмовою, адресованою саме українським читачам.

 

"Автор, ножиці, папір. Як швидко писати виняткові тексти. 14 уроків", Микола Кононов

«Мій метод виглядає, як сходи до вміння писати оригінально і по суті, - коментує свою працю автор. - Він складається з 14 уроків-сходинок і випробуваний вже неодноразово: від теоретичних курсів до практичних редакцій. Я зібрав під цією обкладинкою все ментальні та технічні прийоми та постарався розповісти про них просто і чітко. Я розповідаю, як писати і листи, і слогани, і статті, і нариси. Упевнений, що мій метод підійде і вченим, і репортерам, і редакторам, і копірайтерам, і менеджерам - всім, хто впливає словом на хід подій». Після 15 років роботи з текстами і їх авторами, Микола Кононов впевнений, що буквально кожна людина носить в собі потенціал оригінального оповідача, і потрібно просто вміти цей потенціал «розбудити»!

 

"Писати як Толстой. Техніки, прийоми і виверти великих письменників", Річард Коен

Цю книгу навряд чи можна віднести до розряду покрокових посібників в написанні творів, але всі теми, які піднімає автор, - актуальні, добре розкриті та водночас легко описані, тобто орієнтовані на широке коло читачів. Автор розповідає, як привабливо почати й закінчити твір, створити оригінальних персонажів, тримати фокус на сюжеті й правильно вибудовувати діалоги. В одній із глав дано досить багато інформації для роздумів про плагіат. Особлива цінність книги полягає в тому, що вона заснована на аналізі творчості авторів минулого і сучасності, але окрім прикладів містить також і практичні вправи.

 

"Як писати книги", Стівен Кінг

Вже хто-хто, а ця людина дійсно вміє писати книги! Але скільки його романів ви б не прочитали, в цій своїй праці він постане перед вами в абсолютно новому образі, відверто розповість про деякі моменти з життя літератора, а також відкрито поділиться професійними порадами, «що потрібно робити, щоб писати, як Кінг». Як формується письменник? Які головні "секрети" письменницького ремесла? Що взагалі необхідно знати та вміти людині, щоб створити бестселер? Це лише деякі з питань, на які ви знайдете відповіді в цій книзі. Її дійсно не можна пропустити!

 

"Пишеться! Безпрецедентна система письменницької продуктивності", Олександр Молчанов

Від автора бестселера "Буквар сценариста" - нова книга, в якій зібрані 43 прості техніки, які допомагають значно підвищити творчу продуктивність. З неї ви дізнаєтеся, як організувати свій робочий день, облаштувати робоче місце, розподілити сили при роботі над великими проектами. Адже від природних здібностей красиво писати залежить не все. Значно більшою мірою продуктивність письменника залежить від його самодисципліни, вміння розподіляти час і ресурси, організаційних здібностей, навичок делегування обов'язків і вміння продати свій текст!

 

"Копірайтинг. Прості рецепти продажу текстів", Тимур Асланов

Через що виникають проблеми у компаній, переважно – у їх відділів продажів? Можливо, ви здивуєтеся, але причиною цього служить неналагоджена технологія впливу в сфері писемної комунікації. Іншими словами - відсутність текстів, що продаються, які також служать відмінним способом комунікації з клієнтами. Автор книги докладно розглядає структуру текстів, розбирає типові помилки укладачів, дає основні правила написання ефективних документів. Бонусом ви отримаєте унікальний набір прийомів, що підсилюють ефект і підвищують конверсію. Нове видання доповнено главами, які навчать вас писати адресно, переконливо, без води, чітко викладаючи факти і використовуючи цифри. Адже це просто незамінні уміння для менеджерів з продажу, фахівців з маркетингу, реклами та PR, соціологів і управлінців - тобто всіх, кому за родом своєї діяльності доводиться стикатися з написанням текстів.

 

"Дзен в мистецтві написання книг", Рей Бредбері

Про це видання читачі відгукуються як про таке, що навіть далеку від творчості людину змусить сісти за комп'ютер або блокнот. Бредбері у всіх книгах показує себе як майстер тонкого складу і запального, надихаючого слова. Але цей збірник есе - справжнє одкровення, в ньому Рей перевершив навіть самого себе! Дана книга - захоплююча бесіда. Ось він - автор власною персоною - сидить навпроти вас з палаючими очима і завзятою посмішкою. Він розповідає про свою творчість, про те, як створювалися його романи, розповіді, п'єси, про свої думки, сумніви, перші проби пера і впевнені рухи пальців по клавішах друкарської машинки. Він каже: "Працюй, розслаблюйся, не думай". Найцінніші поради - відшукати в собі дитину, якою був, і не втрачати її з поля зору. А ще - насолоджуватися улюбленим заняттям, заряджатися від нього радістю.

 

"Право писати", Джулія Кемерон

Неважливо, чи хочете ви написати головний роман цього століття або просто ведете особистий щоденник, ця книга стане незамінним порадником. У ній ви не знайдете правил орфографії та пунктуації, але прочитаєте про те, як знайти в собі слова і висловити на папері з їх допомогою образи, події й почуття. По суті вона не вчить читача писати, вона дає набагато більше - розуміння того, що ти маєш право писати, уважне ставлення до своїх думок, відчуттів і навколишнього світу, спонукання до дії. Попередні книги автора, присвячені розкриттю творчих здібностей, «Шлях художника» і «Золота жила» вже стали світовими бестселерами. Тепер черга за даним твором!

 

"Людина, яка з'їла машину. Книга про те, як стати письменником", Наталі Голдберг

Якщо ви - письменник-початківець, тоді ця книга стане вам в нагоді. Вона містить безліч порад і рекомендацій, які допоможуть вам краще зрозуміти себе, довіряти власному голосу і творчому процесу. Не просто читайте - пишіть. Використовуйте цю книгу! До речі, читати її можна як послідовно - розділ за розділом, так і у вільному порядку: кожна з глав містить закінчену думку, яка дає поживу для роздумів і надихає на створення оповідання, вірша або роману. Наталі Голдберг вже понад 25 років пише бестселери, викладає літературу і письменницьку майстерність. Вона впевнена, що письменницька практика подібна до медитації, в такому ключі доносить інформацію і до свого читача.

 

"250 зухвалих рад письменнику", Чак Вендиго

Назва цієї книги є дещо оманливою. Насправді в ній міститься не 250 рад, а цілих 275! Несподіваний бонус, так? А ще вони лаконічні, ну і для більшої зручності оформлені в окремі списки. Це просто джерело ідей для тих, хто пише або хотів би писати романи та сценарії. Автор книги - романіст, сценарист, ігровий дизайнер і письменник на всі руки. Він занадто багато пише. І занадто багато радить. Але його незвичайні поради дійсно можуть допомогти розібратися з питаннями, які є у кожного учасника художніх текстів: як зловити читача на гачок, в чому різниця між оригінальною історією і сюжетом, і що краще: оббивати пороги видавництв або випустити самвидав? Поради Чака незмінно зухвалі, грубі, творчі, розумні та чесні. І ще веселі. Де ще ви зможете від душі реготати, одночасно навчаючись чогось нового?

Читайте також