Коли буде легше: Сафонов дав прогноз, коли COVID на Рівненщині може піти на спад

Рівненська область вже третій день живе за правилами червоного рівня епідеміологічної небезпеки. В регіоні щодня фіксують близько тисячі хворих на коронавірус і майже два десятки смертей.

Головний санітарний лікар області Роман Сафонов учора повідомив, що зростання рівня захворюваності відмічається в переважній більшості тергромад. Найвища динаміка у Березнівській, Вараській, Гощанській, Дубенській, Дубровицькій, Здовбицькій, Клеванській, Зорянській, Острозькій, Радивилівській, Шпанівській громадах.

Серйозного навантаження може не витримати медична система області. І тут мова не про ліжка – їх достатньо. Річ у персоналі, адже надавати якісну медичну допомогу хворим із COVID-19 можуть лише кваліфіковані працівники.

Станом на вчора в області було трохи більше 20-ти% вільних «ковідних» ліжок. Однак, за словами Романа Сафонова, цього вистачить лише на декілька днів, якщо кількість хворих і надалі буде такою високою.

«76% ліжок зайнято. Це надзвичайно велика кількість. 24% - це якраз той резерв якого нам вистачить лише на декілька діб. Якщо буде подальше зростання, потрібно розширяти ліжкофонд. Але я сказав, питання не стільки у ліжках, їх достатньо. Питання у кваліфікованих кадрах, які можуть надавати медичну допомогу. Вони нізвідки не візьмуться. У нас просто закінчиться медики, які будуть робити свою роботу. Ще три-чотири дні до тисячі хворих на день і ефективне надання медичної допомоги стане неможливим. Ліжок вистачить – у нас немає стільки медиків. Проктологи, гінекологи, логопеди не можуть надавати кваліфіковану медичну допомогу. Ще раз - 3-4 дні у такій самій динаміці і показники смертності зростуть у кілька разів», - сказав головний санлікар.

Він також спрогнозував, що в найближчі два тижні в області і надалі буде напружена епідситуація із коронавірусом. На переконання епідеміолога, нині вкрай важливо посилити карантинні заходи. При правильному підході вже в середині листопада ситуація із COVID-19 може вирівнятись.

«Найближчі два тижні ми прогнозуємо ускладнення епідеміологічної ситуації з COVID -19. Незважаючи на введення червоної зони, по інерції 2-3 тижня ми будемо мати зростання. На цьому етапі необхідно максимально жорсткі заходи, щоб більш менш стабілізувати той рівень захворюваності, який ми зараз маємо. Якщо ми протягом 2-3 тижнів витримає цей пік, далі буде легше», - сказав Сафонов.

Вже завтра в області можуть встановити ще жорсткіші карантинні обмеженняповністю зупинити пасажирські перевезення (за виключенням спецрейсів для довезення медиків і працівників критичної інфраструктури), закрити ринки тощо.

Читайте також