Коли і як краще висаджувати полуницю: підбірка корисних порад

Вирощена на присадибній ділянці полуниця приносить багато приємних емоцій садівникові. Але зібрати багатий урожай цієї ягоди зовсім не просто. Тільки знаючи секрети посадки та догляду, можна виростити смачну полуницю. Нові кущики цієї ягоди укорінюють в кінці літа або восени. Розглянемо послідовність агротехнічних прийомів перед висадкою розсади даної культури і способи посадки ягідних кущів.

1. Як правильно вибрати і купити полуницю на посадку

Щоб отримати здорові кущики полуниці, які будуть добре рости без хвороб і дадуть великий урожай солодкої ягоди, необхідно садити якісну розсаду. Як правильно вибрати матеріал для посадки? Фахівці рекомендують купувати однорічні саджанці з закритою кореневою системою (в стаканчиках). У них повинне бути коріння довжиною не менше 5 см і не більше трьох добре розвинених листків.

2. Огляньте розсаду, на листочках і стеблах не повинно бути ознак хвороби

Де краще всього купувати розсаду полуниці? Якщо купувати її на ринках у приватних заготівельників, то є ймовірність що куплена рослина буде заражена хворобами і шкідниками. Краще всього брати оздоровлену розсаду, отриману від стерильних рослин, вирощених за спеціальною методикою "з пробірки". Такі саджанці продають великі виробники. В спеціалізованих розплідниках розсада полуниці продається, починаючи з кінця липня до початку серпня.

3. Коли садити полуницю

Полуницю можна садити навесні, однак тоді урожай потрібно буде чекати до наступного року. Частіше кущі висаджують у грунт осінню або в кінці літа.

Чим раніше в кінці літа ви посадите кущики цієї рослини, тим більше ймовірність, що на них відбудеться закладка квіткових бруньок, і вже в наступному році буде перший урожай.

4. Посадка полуниці: яке місце вибрати

Садити полуницю бажано на сонячних місцях і на південно-західних схилах з нахилом 2-3 градуси. Використовувати для вирощування цієї рослини ділянки в низинах або ділянках замкнутого типу не бажано. Кислотність грунту для висадки розсади полуниці не повинна бути більше 5,5-6,5 pH. Хороший урожай кущики ягід дадуть, якщо їх посадити на чорноземних опідзолених ґрунтах або на темно-сірому лісовому ґрунті, який має середній або слабкий склад.

5. Після яких культур садити полуницю

При виборі ділянки для посадки полуниці враховуйте, яка рослина росла на ній раніше. Не варто використовувати землю під вирощування цієї смачної ягоди, якщо на ній недавно росли рослини з сімейства складноцвітих, жовтецевих або помідори, баклажани, картопля, соняшник. Так після чого можна садити полуницю? І чи можна садити після цибулі цю рослину? Урожай ягід буде хорошим, якщо висадити розсаду в грунт, де раніше росли:

  • горох;
  • квасоля;
  • редис;
  • часник;
  • петрушка;
  • редька;
  • гірчиця;
  • кріп;
  • салат;
  • овес;
  • цибуля.

Джерело - Ukr.Media

Читайте також