Коли краще садити капусту у відкритий ґрунт у 2021-му році?

Капусту найчастіше розводять розсадним способом. Однак для гарного врожаю мало виростити здорову і міцну розсаду — її потрібно правильно і вчасно висадити у відкритий ґрунт. У дачників-початківців нерідко виникають питання, пов'язані з цією процедурою, інформує Ukr.Media.

Який ґрунт полюбляє капуста

Щоб капуста порадувала урожаєм, потрібно подбати про вибір відповідного місця для грядки, де ви будете висаджувати розсаду.

Спочатку розберемося з тим, який ґрунт потрібен капусті для нормального зростання?

  1. Капуста полюбляє ґрунт з нейтральним рівнем кислотності. Якщо ґрунт на вашій ділянці кислий, необхідно зайнятися його вапнуванням. Для цього восени внесіть на майбутню грядку гашене вапно або крейду. Навесні для цієї мети можна використовувати гіпс або доломітове борошно. Кількість необхідних для розкислення ґрунту речовин залежить від рівня його кислотності.
  2. Капусту на кислих ґрунтах або за умов підвищеної температури і вологості часто вражає найстрашніше капустяне захворювання — кіла. Ефективних способів боротьби з кілою не існує, тому єдина можливість уберегти свої посадки від захворювання — профілактичні заходи. У якості профілактики використовуйте фунгіциди. За тиждень до висадки розсади капусти у відкритий ґрунт обробіть землю бордоською сумішшю (розчиніть 10 ст. л. на 10 л води) або Фітоспорином (1 ст. л. препарату на 10 л води), а потім додайте золу. Фунгіцид захистить посадки від грибкових захворювань, а зола знизить рівень кислотності і збагатить ґрунт необхідними капусті мікроелементами.
  3. Капусті потрібна сонячна ділянка з глибоким — понад 2 м — рівнем залягання ґрунтових вод. Хоч цей овоч і вологолюбний, однак постійний застій води негативно впливає на його кореневу систему і може призвести до загнивання коріння.

Під час вибору місця також зверніть увагу на попередників, що зростали тут минулого сезону. Краще за все висаджувати капусту після пасльонових, бобових, огірків, моркви, цибулі або часнику. На колишнє місце повертати капусту можна не раніше, ніж через 3-4 роки. Якщо ж овоч був вражений кілою, то цей термін збільшується до 7 років — саме стільки живуть спори кіли у ґрунті.

Коли висаджувати капусту у відкритий ґрунт

Час висадки розсади капусти залежить не лише від регіону, але і від сорту капусти: ранньостиглі сорти висаджують раніше, сорти пізнього терміну достигання — пізніше.

Щоб точно визначити, коли висаджувати капусту у відкритий ґрунт у вашій місцевості, орієнтуйтеся на погоду і зовнішній вигляд рослин:

  • висаджувати ранню капусту можна після того, як вночі встановиться стабільна додатна температура повітря, не нижча за 8-10° С. У середній смузі такий період зазвичай настає наприкінці квітня — на початку травня. Але в цьому році весна досить прохолодна, тому тільки наприкінці травня нічна температура набула потрібного для капусти значення. Середньо- і пізньостиглі сорти висаджують приблизно через 2-3 тижні після ранніх;
  • до моменту висадки у відкритий ґрунт на розсаді повинно бути не менше 4-5 справжніх листочків;
  • дачники з досвідом для визначення термінів висаджування розсади капусти у відкритий ґрунт орієнтуються на квітнення черемхи. За багаторічними спостереженнями, цей період збігається з останніми нічними заморозками. Після завершення квітнення черемхи морозів вже не має бути;
  • народні прикмети радять висаджувати ранню капусту тоді, коли відквітли нарциси, а більш пізню — після квітнення каштанів.

За два тижні до посадки розсади у відкритий ґрунт займіться загартовуванням сіянців. У перші 3-4 дні виносьте рослини (або відкривайте вікна у приміщенні, де знаходиться розсада) на кілька годин. Щодня збільшуйте час їх перебування за вуличних умов. За 2-3 дні до пересадки залиште ємності з сіянцями на вулиці на весь день. Підготована таким чином розсада легше перенесе стрес, пов'язаний зі зміною місця вирощування.

Як правильно висаджувати капусту

Висаджуйте розсаду капусти у відкритий ґрунт у прохолодний похмурий день. Ідеальний варіант — перед дощем, тоді сіянці швидше приживуться на новому місці. За кілька годин до пересадки ємності з розсадою добре полийте водою, щоб коріння менше травмувалося.

Відстань між рядами капусти залежить від терміну достигання культури:

  • ранні сорти садіть на відстані 30 см один від одного — і у рядах, і у міжряддях;
  • сіянці середньостиглих сортів капусти розташовуйте на відстані 45 см;
  • для пізніх сортів відстань між рослинами повинна бути не меншою за 50-60 см.

Правила посадки розсади капусти у відкритий ґрунт:

  1. На підготованій грядці зробіть необхідну кількість лунок, розмір яких повинен трохи перевищувати об'єм земляної грудки.
  2. На дно лунки насипте сірникову коробку деревної золи і подрібнену яєчну шкаралупу (захист від капустянки), перемішайте усе з ґрунтом і занурте у лунку розсаду. Якщо на ділянці важкий щільний ґрунт, також додайте у кожну лунку пісок або низинний торф, які розпушать ґрунт. Засипте посадкову ямку землею і ретельно ущільніть.
  3. Навколо посадженої рослини зробіть невелику траншею. За поливу вода йтиме звідти безпосередньо до коріння розсади і не буде розтікатися територією грядки.
  4. Ретельно полийте капусту.
  5. Якщо на вулиці сонячна погода, укрийте висаджену розсаду газетами або агроволокном. Після вкорінення сіянців захист можна прибрати.

Щоб перерослу розсаду не зламав сильний вітер, заглиблюйте її у землю до перших справжніх листочків.

Як доглядати за капустою у відкритому ґрунті

У чому полягає подальший догляд за висадженими саджанцями?

Полив

Слідкуйте за тим, щоб ґрунт навколо молодих рослин не пересихав. Коли вони підростуть, поливати капусту можна через день, вносячи під кожен кущ близько 2 л води.

Розпушення та підгортання

Частий полив робить ґрунт більш щільним, і на його поверхні утворюється кірка. Через неї доступ повітря до коріння капусти ускладнюється і рослина гірше розвивається. З цієї причини регулярно розпушуйте ґрунт навколо кущів, руйнуючи ущільнений шар ґрунту. Однак полив не лише сприяє утворенню земляної кірки, але і оголює нижню частину капустяного куща, тому під час кожного розпушування треба підсипати землю до кожної рослини.

Підживлення

Вперше пересаджену розсаду підгодуйте через два тижні після висадки у відкритий ґрунт. Для отримання необхідного у цей період азоту внесіть органічні добрива або сечовину. Вдруге (ще через три тижні) підгодуйте капусту комплексним мінеральним добривом.

Захист від шкідників

Капусту полюбляємо не лише ми — у природі багато охочих поласувати її соковитим листям. Головні і найбільш часті вороги — хрестоцвіті блішки, гусені, равлики і слимаки. Після їх навали капустяне листя може перетворитися на справжнє решето. Щоб цього не сталося, знищуйте шкідників будь-якими доступними вам способами.

Читайте також