Коли на Рівненщині розпочнеться наступний етап реформування медицини?

http://www.rv.gov.ua

Невдовзі розпочнеться наступний етап реформування медицини. З наступного року зміни відбуватимуться у лікарнях та центрах Рівненщини, що надають спеціалізовану допомогу. Тому заклади вторинної та третинної допомоги повинні ґрунтовно до них підготуватися

Стратегію перетворення центральних лікарень обговорили під час наради під керівництвом заступника голови ОДА Світлани Богатирчук-Кривко за участю керівників рівненських комунальних закладів охорони здоров’я.

«Нині розроблені пропозиції нового територіально-адміністративного устрою. Так, в області планується створення трьох регіонів, що будуть співпадати з межами госпітальних округів – Рівненського, Дубенського та Сарненського. Мережу лікувальних закладів цих територій необхідно максимально ефективно оптимізувати, аби надавати якісну медичну допомогу пацієнтам. За це заклади отримуватимуть гроші з Національної служби здоров’я», - звернулася до головних лікарів Рівного Світлана Богатирчук-Кривко.

Втім, аби отримати фінансування, необхідно правильно пройти етапи реформування.

В першу чергу – змінити свій статус та стати комунальними некомерційними підприємствами. Таким чином вони будуть автономними та самостійно господарюватимуть. Головні лікарі таких закладів на власний розсуд розпоряджатимуться грошима, що їм надходитимуть.

Заступник керівника області також наголосила на тому, що підвищення ефективності лікарської мережі залежить певним чином і від усунення дублювання функцій закладів:

«Відділення певного профілю зараз є у кількох лікарнях обласного центру. З одного боку це добре, адже є здорова конкуренція. З іншого боку, це означає, що в одному госпітальному окрузі лікарні дублюватимуть функції. Звичайно, що пацієнти оберуть той заклад, де лікування надаватиметься якісніше, адже матиме кваліфіковані кадри.  В цьому напрямку також слід ефективно спрацювати. Адже ще одним важливим кроком у реформуванні є отримання медиками ліцензії на ведення практики. Така новація впроваджується задля підвищення компетенції лікарів. І надаватиметься ліцензія за жорсткими критеріями».

Окрім того, важливим є наявність високоспеціалізованого обладнання та комфортних умов перебування пацієнтів у закладах охорони здоров’я:

«Гроші медичної субвенції спрямовуйте на енергоносії, зарплати, пільгові пенсії. Приміщення ремонтуйте та утепляйте за рахунок державних та обласних програм – Державного фонду регіонального розвитку, обласного бюджету розвитку, а також обласної програми енергоефективності. Для цього необхідно розробляти документацію та подавати пропозиції на фінансування. В свою чергу, дороге обладнання варто закупляти на умовах співфінансування не лише з обласної скарбниці, а й залучати кошти ОТГ в межах госпітального округу. Адже потім жителі цих територій також будуть обстежуватися та лікуватися завдяки цьому обладнанню».

Підсумовуючи нараду Світлана Богатирчук-Кривко, доручила управлінню охорони здоров’я ОДА узагальнити усі пропозиції щодо оптимізації мережі та фінансування закладів, аби подати їх на розгляд депутатів обласної ради.

За інформацією прес-служби Рівненської ОДА

Читайте також