Коли найкраще копати картоплю?

Фото - відкриті джерела

Зазвичай копання картоплі відбувається в серпні-вересні, коли літня спека вже закінчилася, а сезон дощів ще не почався. Однак не тільки клімат впливає на вибір часу, але і посаджений сорт.

Щоб полегшити собі копання картоплі, за пару тижнів до цього обріжте всихле бадилля і видаліть великі бур'яни з рядків. Так вам легше буде зорієнтуватися "на місцевості" і не доведеться відволікатися на додаткові роботи в процесі.

Коли копати ранню картоплю

Якщо ваша картопля належить до тих, що дозріває за 45-60 діб, а посадили ви її, як радять традиції, на перші або другі травневі свята, то копати можна вже в другій половині червня або початку липня. Однак великих клубнеплодов в цей час чекати не варто, та й зберегти такий урожай хоча б до зими не представляється можливим. Тому ранні сорти варто садити або в невеликій кількості (на їжу протягом літа), або для сезонного продажу.

Зрозуміти, що перші ранні картоплини вже готові до відправки на кухню, можна за двома основними ознаками:

  • листя картоплі жовтіють, а стебла всихають;
  • над кущиком земля трохи підвелася і потріскалася.

Виявили щось подібне? Значить, ваша перша картопелька вже готова до копанні. Звичайно, розміром основна частина клубнеплодов буде з яйце або трохи більше, але для літньої викопування і це відмінний результат.

Важливо

Пам'ятайте, що необхідно здійснити прибирання бадилля картоплі з спорожнілих грядок. Адже воно стає пристановищем для зимуючих комах-шкідників, розсадникових хвороб, та й виглядає неакуратно.

Коли копати картоплю на зберігання

Для тих, хто вирощує середньопізні та пізні сорти цієї культури, прибирання картоплі в серпні або на початку вересня - оптимальне рішення. В цей час бульби вже взяли від бадилля все, що могли, вкрилися щільною шкіркою і перестали рости. Після повного всихання наземної частини в землі вони просто зберігаються, однак надовго залишати їх в такому "овочесховищі" не варто.

На замітку

Побачили, що бадилля на картоплі стало сохнути і жовтіти, плануйте через 3 тижні приступити до копанні.

Звичайно, найімовірніше зрозуміти, чи пора діставати з сараю лопати, вила і культиватори, дозволить "тестовий" екземпляр. Виберіть на поле два-три кущі з бадиллям різного ступеня всихання і викопайте їх. Якщо шкурка на всіх бульбах щільна, не варто "лахміттям", а більшість картоплин вже відокремилося від куща або робить це легко, значить можна приступати до збирання врожаю. Якщо ж якісь кущики із зеленою бадиллям здаються вам недозрілі, пропускайте такі - вони будуть готові в другій половині вересня.

Важливо

Викопану картоплю перед прибиранням на зберігання потрібно кілька годин просушити в тіні, старанно очистити від налиплого землі і перебрати. Бульби з механічними пошкодженнями, гнилями, отворами, прогризенние комахами, краще відразу викинути або використати. Відібрану на зберігання картоплю розкладіть в ящики або сітчасті мішки і залиште на тиждень в прохолодному місці з вологістю повітря 90-95%. За цей час заражені або підв'ялі бульби проявлять себе.

Перед закладанням картоплі на зберігання деякі городники його миють. Чи варто це робити - особистий вибір кожного. Звичайно, взимку працювати з такими запасами простіше - не доводиться тягати в кухню бруд, та й уражені бульби помітні краще. Однак витратити кілька годин на миття і додатковий час на ретельну сушку готовий не кожен.

Навіть правильно викопана і підготовленадо зими картопля може почати псуватися, якщо в сховищі занадто волого або бувають температурні перепади. Для того щоб захистити свої запаси, можна обприскати їх розчином мідного купоросу (2 г препарату на 10 л води) або добовим трав'яним настоєм (1,5 кг яглиці, 3,5 кг полину і 750 г листя тютюну на 10 л води). Незалежно від того, який засіб ви виберете, після обприскування бульби доведеться добре просушити.

Читайте також