Коли потрібно копати картоплю?

Збирати врожай овочів і фруктів потрібно своєчасно, інакше плоди можуть почати псуватися, що також суттєво позначиться на термінах їх зберігання. Якщо ж плоди, які ростуть на кущах і деревах, видно, і по їх зовнішньому вигляду можна зрозуміти, що вони дозріли, то з коренеплодами все інакше. У даній статті ми розповімо вам про те, коли копати картоплю, які в середньому терміни дозрівання овоча.

Як визначити терміни збирання?

В першу чергу городники повинні розуміти, що немає точно визначеної дати, яка б вказувала, коли збирати картоплю. Справа в тому, що на дозрівання культури може вплинути декілька факторів.

Є певна залежність від того, в який час була висаджена картопля в землю. При посадці в кінці квітня збирання врожаю можна проводити вже на початку серпня. За статистикою найбільш сприятливим місяцем для висаджування культури є травень. У зв’язку з цим збір картоплі може початися в кінці серпня або на початку вересня.

Обов’язково потрібно взяти до уваги те, які сорти використовувалися для вирощування в поточний сезон. Ранні та пізні сорти можуть істотно відрізнятися часом складання – від 4 до 6 тижнів. Також на терміни впливатиме те, як господарі доглядали за ділянкою та культурою протягом літа, яка була погода, скільки потрапляло вологи і добрив в землю.

Можна викопувати в городі пару кущів вже в кінці липня, коли овочі будуть відразу використовуватися для приготування страви, наприклад, молода варена картопля. Якщо ж господарі планують тривале зберігання картоплі, то ранній збір проводити не можна ні в якому разі. Вся справа в тому, що у неї буде ще занадто тонка шкірка, що значно знижує терміни зберігання. Після найменшого ушкодження шкірки бульби згодом почнуть псуватися і підгнивати. А якщо недозрілий урожай почне псуватися, то можна залишитися на зиму без запасів та без заготовок на наступний сезон.

При насіннєвому вирощуванні картоплі дачники дізнаються час цвітіння кущів, а також період дозрівання в момент покупки того чи іншого сорту. Також на упаковках зазвичай наводяться необхідні терміни. Якщо в процесі догляду за рослиною час цвітіння відбувається в термін, то це означає, що зростання картоплі проходить нормально і дозріє вона впору.

Зазвичай більшість дачників орієнтуються на вигляд куща. Після того як починає жовтіти бадилля, є всі передумови вважати, що картопля дозріває і знаходиться вже на останній стадії. Коли бадилля висохло, то через кілька днів можна приступити до викопування.

Проте нерідко трапляється так, що частина кущів вже пожовкли і висохли, а частина – ні. Це може бути викликано тим, що після викопування картоплі в минулому сезоні і заготівлі бульб вони не були розсортовані за сортами, а відповідно і за термінами дозрівання. Якщо у вас виникла така ситуація, то потрібно викопати дозрілі кущі, а до решти повернутися через 10-14 днів. До цього моменту можна буде побачити зміни, а після цього викопати картоплю, що залишилася. Однак при цьому не можна забувати продовжувати поливати посадки.

Коли дачники висаджують один сорт культури, то збирати її потрібно буде через однаковий проміжок часу. Зазвичай урожай забирається через 70-100 днів.

У деяких випадках зів’яле бадилля не завжди вказує на дозрівання картоплі. Це може статися, якщо в особливо жаркий період в землі недостатньо вологи. Так через кілька днів кущики почнуть сильно сохнути. Щоб цього не допустити, потрібен догляд за городом.

При надлишку вологи або азотних добрив бадилля здатне вирости міцним, тоді як самі коренеплоди не встигають дозріти до моменту збору врожаю.

Є сорти, у яких верхня частина буде залишатися зеленою навіть при повному дозріванні. У зв’язку з цим можна умовно визначити найбільш сприятливий час для збору врожаю – кінець серпня і перша половина вересня. При сумнівах завжди можна спробувати викопати пару кущиків, щоб перевірити стан коренеплодів цього сорту.

Ще один спосіб визначити стадію дозрівання картоплі – по шкірці. Якщо шкірка легко стирається і вона тонка, то з прибиранням краще почекати.

Викопайте один кущ для перевірки. Якщо шкірка ще не дозріла, то спробуйте через 7-10 днів.

Щоб визначити, скільки вийде зібрати бульб з одного квадратного метра розсади, потрібно знати, який сорт використовувався під час посадки. Врахуйте, що у молодої картоплі розміри плодів будуть менші.

Читайте також