Коли Рівненщину поділять на 4 райони і що це означатиме для мешканців області?

Заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода представив критерії, за якими в Україні відбудеться новий поділ на райони. Із 490, які є на сьогодні, на адміністративній карті нашої держави має залишитися 118-120 районів. Що ж до Рівненщини, то замість 16 їх буде лише 4: Рівненський, Вараський, Сарненський та Дубенський. Відповідні зміни прописані в проєкті постанови Кабінету Міністрів.

«У червні уряд внесе до парламенту документ з переліком відповідних районів та складом об’єднаних громад в їхніх межах. Його треба ухвалити до середини липня, щоб від початку наступного року в Україні запрацювала нова ефективна  система влади на місцях», - роз’яснив В’ячеслав Негода.

В Кабінеті Міністрів України назвали п’ять критеріїв, які стали основою нового поділу України на райони, а саме:

  • кількість жителів не менше 150 тисяч;
  • наявність розвиненої інфраструктури;
  • логістична доступність;
  • питання безпеки;
  • історична складова.

Під час брифінгу перший заступник голови РОДА Сергій Подолін прокоментував ситуацію із поділом області.

"Кабінетом Міністрів України схвалено постанову Верховної Ради у творення у Рівненській області 4 районів. Хочу проінформувати, що 12 червня Урядом схвалено ще один законопроект щодо упорядкування діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Це пов’язано із утворенням і ліквідацією районів. Що стосується реорганізації райдержадміністрацій, вони будуть проведені після прийняття нової редакції Закону України Про місцеві державні адміністрації. Саме новим законом і буде врегульовано їхні повноваження. Що стосується чергових місцевих виборів, після створення 4 районів Рівненської області ми будемо розуміти виборчий процес і місцевих рад у цих районах, де відбулась реформа", - зазначив заступник.

Читайте також