Коли рівняни зможуть найчіткіше побачити кривавий місяць?

https://www.radiosvoboda.org

27 липня протягом більш ніж 100 хвилин місяць палатиме червоним кольором. Про це пише Радіо Свобода. 

Якщо ви ще не маєте планів на п’ятницю, 27 липня, – вас може зацікавити можливість стати свідком найдовшого повного місячного затемнення цього століття. Протягом більш ніж 100 хвилин супутник нашої планети палатиме червоним кольором. В Україні можна буде спостерігати майже за всіма фазами цьогорічного затемнення.

27 липня відбудеться місячне затемнення, яке триватиме годину і 43 хвилини. За підрахунками вчених, воно стане найдовшим у 21-му столітті.

Місяць буде не просто повним, але також і «кривавим», через ефект від сонячного світла. Але на небі він буде не один. Також можна буде побачити Марс, який наблизиться до Землі.

За явищем можна буде спостерігати в Південній Америці, Європі, Африці, Азії та Австралії. А ось мешканцям Північної Америки, які минулого року могли «ексклюзивно» насолодитися сонячним затемненням, пощастило менше – вони зможуть побачити подію лише з екранів.

У тіні Землі

Повне місячне затемнення відбувається, коли весь місяць потрапляє у тінь Землі. Сонячне світло досягає місяця, але спочатку воно проходить через атмосферу Землі. Атмосфера ж фільтрує більшу частину цього світла, і тому місяць виглядає червоним.

Оскільки місяць – супутник Землі, час від часу він потрапляє в її тінь.

Сонце – Земля – Місяць 27 липня вишукуються в рядок

Сонце – Земля – Місяць 27 липня вишукуються в рядок

Затемнення в Україні

В Україні можна буде спостерігати майже за всіма фазами цьогорічного затемнення. Місяць почне поступово ховатися за тінню Землі вже о 20:14.

Часткове затемнення почнеться в 21:24, а повне – о 22:30. Саме тоді супутник Землі стане червоним.

Повністю весь процес закінчиться о 02:28.

Для того, щоб спостерігати за затемненням, не обов’язково мати додаткове обладнання.

Якщо людина хоче спостерігати з іншого часового поясу – достатньо вписати своє місто на сайті timeanddate.com та отримати повну інформацію про час, траєкторію та інші деталі затемнення.

Ще одна важлива подія

У той час як увага світових ЗМІ прикута до місяця, астрономи очікують побачити в цей день дещо, на їхню думку, навіть більш важливе.

Як пояснив у коментарі Радіо Свобода завідувач Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України Іван Крячко, відбувся досить цікавий збіг.

27 липня має також статися значно помітніша, на думку науковців, подія: це велике протистояння Марса – коли він наближається до Землі, і відстань між двома планетами досягає менш ніж 60 мільйонів кілометрів.

Велике протистояння Марса відбувається з інтервалом 15–17 років. І востаннє це було у 2003 році

«Затемнення Місяця насправді є тлом для справжніх цінителів астрономічних явищ. Бо затемнення можна бачити щороку, а велике протистояння Марса відбувається з інтервалом 15–17 років. І востаннє це було у 2003 році», – пояснив експерт.

Тож побачити можна буде не лише «кривавий місяць», але також і Марс, який буде розташований трохи нижче. Щоправда, він буде на вигляд не більшим, ніж яскрава зоря, пояснив Крячко. Тому для того, щоб його краще роздивитися, необхідно «озброїтися» телескопом.

Наступні, щоправда, менш довші за тривалістю місячні затемнення, за даними НАСА США, можна очікувати 21 січня та 16 липня 2019 року, 10 січня, 5 червня і 5 липня 2020 року та 30 листопада 2020 року.

Читайте також