Коли та як висаджувати розсаду капусти?

Час висадки розсади капусти залежить не лише від регіону, але і від сорту капусти: ранньостиглі сорти висаджують раніше, сорти пізнього терміну достигання — пізніше.

Щоб точно визначити, коли висаджувати капусту у відкритий ґрунт у вашій місцевості, орієнтуйтеся на погоду і зовнішній вигляд рослин:

  • висаджувати ранню капусту можна після того, як вночі встановиться стабільна додатна температура повітря, не нижча за 8-10° С. У середній смузі такий період зазвичай настає наприкінці квітня — на початку травня. Але в цьому році весна досить прохолодна, тому тільки наприкінці травня нічна температура набула потрібного для капусти значення. Середньо- і пізньостиглі сорти висаджують приблизно через 2-3 тижні після ранніх;
  • до моменту висадки у відкритий ґрунт на розсаді повинно бути не менше 4-5 справжніх листочків;
  • дачники з досвідом для визначення термінів висаджування розсади капусти у відкритий ґрунт орієнтуються на квітнення черемхи. За багаторічними спостереженнями, цей період збігається з останніми нічними заморозками. Після завершення квітнення черемхи морозів вже не має бути;
  • народні прикмети радять висаджувати ранню капусту тоді, коли відквітли нарциси, а більш пізню — після квітнення каштанів.

За два тижні до посадки розсади у відкритий ґрунт займіться загартовуванням сіянців. У перші 3-4 дні виносьте рослини (або відкривайте вікна у приміщенні, де знаходиться розсада) на кілька годин. Щодня збільшуйте час їх перебування за вуличних умов. За 2-3 дні до пересадки залиште ємності з сіянцями на вулиці на весь день. Підготована таким чином розсада легше перенесе стрес, пов'язаний зі зміною місця вирощування.

Як правильно висаджувати капусту

Висаджуйте розсаду капусти у відкритий ґрунт у прохолодний похмурий день. Ідеальний варіант — перед дощем, тоді сіянці швидше приживуться на новому місці. За кілька годин до пересадки ємності з розсадою добре полийте водою, щоб коріння менше травмувалося.

Правила посадки розсади капусти у відкритий ґрунт:

  1. На підготованій грядці зробіть необхідну кількість лунок, розмір яких повинен трохи перевищувати об'єм земляної грудки.
  2. На дно лунки насипте сірникову коробку деревної золи і подрібнену яєчну шкаралупу (захист від капустянки), перемішайте усе з ґрунтом і занурте у лунку розсаду. Якщо на ділянці важкий щільний ґрунт, також додайте у кожну лунку пісок або низинний торф, які розпушать ґрунт. Засипте посадкову ямку землею і ретельно ущільніть.
  3. Навколо посадженої рослини зробіть невелику траншею. За поливу вода йтиме звідти безпосередньо до коріння розсади і не буде розтікатися територією грядки.
  4. Ретельно полийте капусту.
  5. Якщо на вулиці сонячна погода, укрийте висаджену розсаду газетами або агроволокном. Після вкорінення сіянців захист можна прибрати.

Щоб перерослу розсаду не зламав сильний вітер, заглиблюйте її у землю до перших справжніх листочків.

Джерело

Читайте також