Коли висаджувати розсаду баклажанів у грунт та чим краще підживити

Баклажани  чудово смакують на грилі та у рагу. Також із баклажанами є велика кількість смачних рецептів концервації. Раніше цю теплолюбиву культуру вирощували лише на півдні України. Однак тепер, при різноманітті сортів, поласувати баклажанами з городу можуть і мешканці інших регіонів.

Коли садити розсаду баклажанів у ґрунт

Баклажани – культура теплолюбна, тому висаджувати їх у відкритий ґрунт потрібно тоді, коли минуть усі нічні заморозки, тобто в кінці травня або на початку літа. На момент висадки висота стебла у сіянців має бути не менше 15-20 см при 6-7 сформованих листках. Однак починати готувати сіянці до посадки в ґрунт потрібно за два тижні до терміну. Для цього їх щодня виносять на відкрите повітря, поступово збільшуючи тривалість сеансу доти, поки розсада не зможе перебувати в саду упродовж доби

Як висаджувати розсаду баклажанів у відкритий ґрунт

Перш ніж висадити розсаду баклажанів, слід підготувати на ділянці ґрунт. Роблять це ще восени або напровесні. У торф'яну землю потрібно додати на 1 м² по відру піску, перегною і дернового ґрунту. У глинистий і суглинних ґрунт на 1 м² додають по 2 відра торфу, піввідра перепрілої деревної тирси та по відру піску й гною. У піщаний ґрунт на ту ж одиницю площі вносять відро тирси, три відра глини та по два відра перегною й торфу. Необхідно також внести на кожен м² ділянки дві склянки деревної золи, по столовій ложці сульфату калію й суперфосфату та чайну ложку сечовини. Після розподілу добавок по поверхні ґрунт на грядці перекопують і ретельно ущільнюють, а перед посадкою на ділянці копають ямки завглибшки 13-15 см, розташовуючи їх у ряду через 40-45 см при міжряддях завширшки 50-60 см.

Підживлення

Безпосередньо перед посадкою в кожну ямку вливають по півтора літра теплого розчину коров'яку (півлітра концентрованого розчину добрива розводять у 10 л води). Пересаджують сіянці ввечері, з 17 до 20 години, або в похмурий день, а вранці накривають їх паперовими ковпаками, захищаючи від сонця. Вкривати сіянці від прямих променів потрібно не менше тижня.

 

Читайте також