Колишній очільник Рівненщини не платитиме компенсації, яку вимагала ОДА - рішення суду

Рівненський апеляційний суд скасував рішення місцевого суду, який зобов'язав колишнього голову Рівненської ОДА Олексія Муляренка сплатити відшкодування за незаконне звільнення свого першого заступника Юрія Приварського. 

Нагадаємо, Олексій Муляренко звільнив Юрія Приварського у 2017 році за те, що той погодив відпустку начальнику управління водних ресурсів Сергію Васильєву, якого мали звільнити. Згодом Юрій Приварський довів незаконність свого звільнення у суді та стягнув з адміністрації понад 235 тисяч гривень за час вимушеного прогулу. Рівненська ОДА намагалась повернути частину стягнутих коштів, але програла у суді. 

Однак, вже у серпні 2020 року обласна адміністрація звернулась до суду до Олексія Муляренка, в якому намагалась відсудити у нього майже 324 тисячі гривень.У травні 2021 року задовольнив позов адміністрації та стягнув із Олексія Мулярена 178 тисяч гривень. Той у свою чергу не погодившись із рішенням місцевого суду оскаржив його у апеляційній інстанції. 

Колегія суддів апеляційного суду задоволила його позов. Зокрема судді взяли до уваги ту обставину, що на момент пред'явлення позову Олексій Муляренко припинив виконувати обов'язки голови ОДА. Також з постанови Верховного суду вбачається, що керівник за незаконне звільнення  працівника повинен покрити шкоду установі лише у зв’язку з оплатою працівникові часу вимушеного прогулу або виконання нижче оплачуваної роботиВідшкодування інших витрат законодавством України не передбачено.

Також апеляційний суд взяв до уваги те, що Муляренко не брав участі у засіданнях за позовом Приварського до ОДА про стягнення зарплати за час вимушеного прогулу та затримку виконання рішення про поновлення його на роботі. Крім того вказується на відсутність об'єктивних доказів, що Муляренко завдав матеріальну шкоду ОДА у розмірі 235 тисяч гривень. 

У апляційному суді зазначили, що підставою для винесення такого рішення неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права, тому ОДА й відмовили у задоволенні позову до відповідача про відшкодування шкоди, завданої незаконним звільненням працівника. 

 

Читайте також