Колишній викладач музики у самому пеклі бойових дій розважає бійців грою на баяні

Капітан Зиновій Кутень постійно наголошує, що він – не кадровий офіцер, що прийшов до армії із «глибокого» запасу. Але від побратимів не приховаєш ані щире бажання досконало вивчити воєнну справу, ані наполегливе прагнення якнайкраще виконувати свій військовий обов’язок.

Так, навіть за військовою формою бойового офіцера-артилериста видно «цивільну» інтелігентність колишнього викладача музики, проте ще на початку служби Зиновій Петрович поставив собі завдання навчитися професійно захищати Батьківщину і в 2017 році був визнаний найкращим командиром взводу артилерійської батареї Сухопутних військ.

Сорок років тому він відслужив строкову службу в артилерійському полку, але зовсім не планував пов’язувати своє життя з армією. Творчо обдарований чоловік здобув вищу музичну освіту, потім сам викладав музику дітям, а в «лихі дев’яності» – подався у бізнес і створив власну транспортну компанію…

Коли твій вік перевалює за півсотню, приходить єдине бажання – спокійно пливти відміряний Богом залишок життя. Але на долю Зиновія Петровича – як і всієї країни – випали тяжкі випробування підлої зради колишнього «брата».

Зиновій Кутень був свідком жорстоких убивств своїх друзів і знайомих на Майдані, з початком російської агресії одразу включився у волонтерський рух, а в найтяжчі для країни часи – став до лав її захисників зі зброєю в руках.

– Моя мотивація багатогранна, – розповідає офіцер. – По-перше, після розстрілу Небесної сотні на Інститутській, в моєму житті все докорінно змінилося. Другою причиною стала загибель молодих хлопців і на Майдані, і в АТО. Існує ще третя, не менш важлива причина – це мій єдиний, любий онук Дмитрик. Хочу щоб він виріс справжнім патріотом та захисником своєї Батьківщини, тому мушу бути для нього прикладом.

Сказано – зроблено! Так у свої 53 він підписав свій перший контракт. Відповідальному, рішучому і вимогливому офіцеру довірили взвод батареї 152-мм самохідних артилерійських установок «Мста-С» – неілюзорну загрозу для рашистів та їхніх посіпак…

Коли 2019 року капітан звільнявся в запас, то ні секунди не сумнівався у своєму рішенні й надалі проходити службу в оперативному резерві першої черги.

24 лютого 2022 року – дата, яка вже закарбована у всесвітній історії як початок масової мужності та героїчних звитяг українського народу в широкомасштабній російсько-українській війні. І серед перших до строю нових підрозділів, сформованих в умовах воєнного часу, став заступник командира батареї артилерійського дивізіону капітан Кутень.

Важко переоцінити користь досвідченого командира для військового колективу. Але навіть на війні, у самому пеклі бойових дій на Донецькому напрямку, Зиновій Петрович – не лише надійний старший товариш, а й джерело справжнього домашнього затишку. Коли друзі колишнього викладача музики дізналися про його службу, то передали на фронт баян! Тепер кожної вільної хвилини поважний сивочолий капітан за допомогою інструменту ділиться із побратимами своїми емоціями, переживаннями, надіями.

Джерело - Угруповання Об'єднаних сил.

Читайте також