«Королева спорту» у Рівному опинилася на вулиці: в яких умовах тренуються місцеві легкоатлети

Легку атлетику прийнято називати королевою спорту. Чимало людей вважають, що цей вид спорту не потребує додаткових умов для занять – просто біжи і стрибай. Однак сучасні тенденції доводять протилежне – для здобуття якісних результатів необхідно мати підгрунтя у вигляді матеріально-технічного забезпечення та мінімальних умов для реалізації спортсменів у цьому виді спорту.

Легка атлетика у Рівному зараз переживає не найкращі часи. Після початку реконструкції стадіону «Авангард» спортсмени-легкоатлети опинилися без домашньої бази, яка хоч і була в далеко неідеальному стані, утім виконувала свої функції.

Журналіст «Рівне Медіа» поспілкувався з президентом Федерації легкої атлетики у Рівненській області, за сумісництвом тренером, Олегом Машаненковим. Говорили про сучасні умови підготовки легкоатлетів області, проблеми, успіхи та очікування.

– Де зараз тренуються провідні рівненські легкоатлети? Коли можна очікувати повернення спортсменів на домашній «Авангард»?

– Ми тренуємось на запасному полі стадіону «Авангард», на майданчику у парку Шевченка біля ОСДЮСШОР. Ще одна локація – стадіон «Водник». Спортсменів у нас не так багато залишилось. Немає де тренуватися – люди просто тікають. Дуже багато є талановитої молоді, яка підживлює інші області. Тут немає що ловити, бо стадіон відсутній. Який може бути розвиток спорту, якщо немає де проводити змагання? Стадіон «Авангард» вже півтора року як закритий. Маємо надію, що міська влада робить все можливе, щоб цей стадіон був. У першу чергу відкриється східна трибуна, яка у собі буде містити легкоатлетичний манеж на 110 метрів. Будівельники вже почали штукатурити, проводити внутрішні роботи. Кажуть, якщо буде нормальне фінансування, то до кінця року манеж мають зробити.

– Як вплинув на підготовку спортсменів карантин? Де легкоатлети підтримували спортивну форму?

– У період карантину можна було бачити, як багато людей біжить по місту. Були закриті споруди, не можна було у приміщенні займатися. Дуже багато легкоатлетів на карантині виходили займатися у лісопаркову зону, наприклад у Корнинський ліс. Виходили люди просто у лісі тренуватися, щоб ніхто не бачив. Була заборона на заняття спортом. Наскільки мені відомо, жоден легкоатлет не перехворів коронавірусом. Можливо свою роль зіграв імунітет, тому що ми щоденно тренуємо легеневу систему, серцеву систему. Є така гіпотеза, але вона ще не доведена.

– Якщо бігуни можуть тренуватися і без додаткових умов, то для стрибунів чи метальників спису мають бути створені відповідні умови для проведення тренувань. Як знаходите вихід із ситуації?

– Стрибки у довжину на сьогоднішній день відсутні, тому що немає сектору, який би відповідав мінімальним вимогам для тренувань. У нас є люди, які стрибали далеко, майстри спорту. Були люди, які спринт дуже добре бігли, ці люди всі рівненські. У нас є такі молоді спортсмени як Дмитро Романюк, який виконав у минулому році майстра спорту. У нас хороша бар’єрна школа з легкої атлетики на дистанції 400 метрів. Там ціла плеяда у свій час була бігунів. Просто зараз немає де навіть з бар’єром побігати. Бо там теж має бути спеціальна розстановка.

– Хто зараз є лідерами у збірній Рівненщини з легкої атлетики?

– Є люди, які тренуються не в Рівному. Це Катерина Дмитренко, яка зараз навчається у Луцькому університеті. Є хлопці, які тренуються в Костопільському ліцеї-інтернаті. Є у нас молодий перспективний бігун Ярослав Голуб. В області є непогані спортсмени, єдине питання – чи вони залишаться.

– Відсутність умов для тренувань – єдина проблема, через яку легкоатлети переходять до інших областей?

– Цього року від нас у інші збірні пішли вісім спортсменів. Ті, що пішли від нас, вони стали лідерами в інших областях. Перш за все потрібно забезпечити людину навчанням. Вони йдуть туди, бо там легше поступити на державні місця. У нас це неможливо зробити. У РДГУ є факультет фізкультури, але туди поступити нереально. Є МЕГУ, яке дуже сильно допомагає нашим легкоатлетам. Однак це приватний ВУЗ.

– У який період легкоатлети Рівненщини показували найкращі результати на всеукраїнських змаганнях?

– У свій час у нас була СДЮСШОР «Авангард» з легкої атлетики, яка базувалася на території стадіону. У свій час вона налічувала більше 20 майстрів спорту. Там були майстри, міжнародники, заслужені майстри. На сьогоднішній день це від сили 8 людей. Ми частково не доходимо до тієї цифри, що була. Скорочується кількість дітей початкової підготовки груп. Немає де займатися, хоча бажаючих є багато. Батьки приводять, але бачать, що доводиться займатися на вулиці. Роздумують над тим, щоб замінити вид спорту. Були б умови, то й люди займалися б.

– Чи вистачає охочих займатися легкою атлетикою на Рівненщини? Серед дітей цей вид спорту користується популярністю?

– Ми запрошуємо дітей у секцію. Ходять тренери, відбирають талановитих дітей. Раніше було куди запросити, а зараз дуже складно. Ми дійшли до того, що працюємо не з дітьми, а з батьками. Зараз діти стали набагато слабші. Це веде до деградації населення. Яка армія може бути, коли він не може підтягнутися або пробігти стометрівку? Раніше хоч зал був холодним, але люди прагнули до того, щоб займатися. Така фізкультура, яка є зараз у школах, вона не повинна бути. При Союзі була база, де навчали найбільш елементарному. Загальна фізична підготовка – це основа всіх видів. Її зараз не існує.

– Які новини по будівництву спортивних об’єктів в області, зокрема тих, де зможуть тренуватися легкоатлети?

– Стадіон у Костополі зараз на реконструкції. Багато людей просто перелазять через паркан, щоб побігати. Триває реконструкція арени у Вараші. Ми зараз йдемо до того, щоб хоча б мінімальні умови з’явилися. Всі чекаємо з нетерпінням на «Авангард» – хоча б на східну трибуну і манеж. Щоб у зимовий період зайти в нормальне приміщення.Наскільки мені відомо, керівник фірми-підрядника пообіцяв, що зроблять поле і основу під бігові доріжки до кінця цього року.

– Коли у легкоатлетів Рівненщини заплановані найближчі змагання і які очікування від майбутніх стартів?

– Перший чемпіонат у нас буде 5-6 серпня серед юніорів, а 8-9 серпня командний чемпіонат України серед дорослих. Добре, що він відбудеться у сусідньому Луцьку. Це нас задовольняє, бо це теж витрата коштів, проїзд, добові. Спортсмени зараз зголодніли на змагання, оскільки їх просто не було 4 місяці. Будемо дивитись як карантин відобразився на усіх спортсменах. Не скажу, що все зовсім погано, бо збережена тренерська плеяда. Є в нас втрати, але приходять молоді. Вони виростуть і все в нас буде добре.

Читайте також