Коротко про наболіле: патрульні Рівного озвучили проблеми в роботі та методи їх вирішення

Патрульні поліцейські Рівненщини

Патрульні поліцейські Рівненщини чесно та відверто розповіли про найбільш наболілі проблеми, з якими їм доводиться щодня стикатися у своїй роботі, фактори, які їх демотивують, власне бачення того, як можна їх вирішити, та висловили думки про те, які конкретно зміни потрібно внести у законодавство та КУпАП, аби порушників та злочинців меншало, а патрульним працювалося результативніше. Вони озвучили це під час неформальної зустрічі з народним депутатом України від Рівненщини з фракції «Слуга народу» Дмитром Соломчуком.

Журналісти порталу «РівнеМедіа» також побували на зустрічі, аби почути те, що найбільше болить наших «копів». Відтак, ми визначили ТОП-10 найбільших проблем, які турбують патрульних.

1. Образа честі і гідності працівника поліції.

- Дуже часто трапляється, коли затримуєш якогось порушника, нас словесно ображають і принижують, нецензурно висловлюються в наш бік, погрожують розправою та звільненням, а ми нічого зробити не можемо, бо за законом в нас руки фактично зв’язані. Банальна хуліганка – матюкається до поліцейського. Ми його затримали. Він нас три години матюкає, звільняє всіх, бо його заводим у міськвідділ в кайданках. І після цього суд йому ставить штраф - 51 гривня. І він його може і не платити, якщо в нього немає ніякого майна. Тому йому цей штраф – «до лампочки». Він лише потім ходить і сміється з нас. Багато кого з патрульних цей фактор дуже часто демотивує, - розповідає командир роти патрульної поліції Рівненщини Андрій.

Він навіть озвучив, як можна вирішити цю проблему. На його думку, за таке порушення має бути не штраф, а жорсткіші санкції. Наприклад, адміністративний арешт або суспільно-корисні роботи.

З ним погодився і начальник управління патрульної поліції області Сергій Мерчук. Він каже, суспільно-корисні роботи ліквідували вже давно, але насправді це було б дуже корисно для деяких порушників.

- Був в нас також випадок: новорічна ніч, ми затримали хулігана, садимо його в авто, а він каже: «Я вам зараз влаштую!» і мочиться прямо у салоні машини. І ти отак от ні за що попадаєш ще й на хімчистку салону у 1200 грн, а йому – нічого по факту, окрім смішного штрафу. Тому сьогодні справді є проблема - незахищений поліцейський, - додає Сергій Мерчук.

2. Відновлення адміністративного арешту

- Нині ми не можемо затримувати особу більш, як на три години. В нас сьогодні відсутній адміністративний арешт, так, як це раніше було, на добу, на тиждень, на 15 діб, щоб порушник посидів цей час, поїв перлової каші і подумав над своєю поведінкою, - обурюється Сергій Мерчук.

Його підтримують і інші патрульні:

- Коли ми виїжджаємо на той чи інший виклик, людина себе поводить дійсно неадекватно, вчиняє те чи інше хуліганство, ти її затримуєш, забираєш у міськвідділ, складаєш відповідні матеріали на неї, але ти не можеш з нею сидіти там усі три години, бо в тебе є своя робота далі і інші виклики, які ти повинен також опрацювати. У відділку за ним також ніхто дивитися не буде. Виходить, що порушник просидів там від сили годину-півтори, повертається назад додому – і знову починається та сама пісня, знову нас викликають туди і ми їдемо. І так впродовж однієї ночі можна приїжджати в одне і те ж місце разів з 5, - пояснює сержант патрульної поліції Анастасія Левчук.

Сергій Мерчук додає, що якби адмінарешт був відновлений, це було б правильно:

- Ми три години провозилися з порушником, він почекав і все – до побачення, розвернувся і пішов, і ми не маємо права його затримувати довше. А в нас були випадки сімейного насилля, коли ми приїжджаємо - чоловік б’є вдома матір. Ми його забираємо, через три години він повертається назад до матері, через яку ми його забрали, через деякий час ми знову туди приїжджаємо на виклик, а матір там вже з поламаною рукою і ще більшими синцями. Звісно, мама на сина заявляти не буде. Вона скаже – я просто впала, бо це – її єдиний годувальник. Проблема в тому, що наш Кодекс про адміністративні правопорушення складений ще 1984 року. Його треба змінювати вже. Адже виходить, нас змінили, перейменували, видали гарну нову форму, але ж законодавство в нас так ніхто і не міняв по суті.

3. Відновлення виправних робіт

Патрульні поліцейські також виступають за те, аби в КУпАП додати як міру адіміністративної відповідальності виправні роботи, яких сьогодні також немає.

- В першу чергу, це стосується ст. 178 (розпивання алкогольних напоїв або поява п’яного в громадському місці). Там передбачена за це сьогодні мінімальна відповідальність – попередження або штраф у розмірі 51 грн. Я б пропонувала тут застосовувати все-таки виправні роботи, а не штрафи. Тому що люди трапляються різні. А от виправні роботи стимулювали б громадян більше думати перед тим, як щось вчиняти, - зазначає патрульна Анастасія Левчук.

4. Відміна свідків

Ще однією проблемою нині для патрульних є пошук свідків, особливо в нічну пору доби, наприклад, коли потрібно оформити водіїв у стані сп’яніння. Кажуть, що свідки – це пережиток минулого, який залишився ще з часів Радянського Союзу, а при нинішніх технологіях це абсолютно зайва трата часу.

- Для того, щоб скласти протокол на водія, який перебуває за кермом у стані сп’яніння, нам потрібно знайти двох свідків. Уявіть: ніч, холодно, людей на вулицях майже немає. Люди вночі якщо і знаходяться, то вони не хочуть тратити свій час серед ночі, аби бути свідком. Крім того, за потреби суд може викликати цих свідків потім на засідання. А для адвокатів це – додаткова можливість «забити» цю справу. Роботу поліцейським значно спростили б, якби відмінили це положення про свідків. Адже в нас всіх сьогодні є бодікамери, там все видно. В Європі, наприклад, вже давно відмовились від свідків. Поліцейський – це представник органу державної влади, і він бачить, що водій п’яний, то для чого ще свідки? Є камера, є драгер, є лікар, який може провести медосвідування, якщо особа відмовляється від освідування на місці. Все – цього достатньо, - пояснюють «копи».

5. Можливість вилучення транспортного засобу у водіїв, які систематично сідають за кермо у стані сп’яніння

Патрульні поліцейські Рівненщини вважають, що потрібно підвищити відповідальність за керування автотранспортом у нетверезому стані, особливо це стосується тих кермувальників, які часто потрапляються на цьому. На їхню думку, вирішити цю проблему можна буде, якщо у поліції з’являться повноваження вилучати у них транспортний засіб.

- В нас були випадки, коли ми оформляли по 10-15 одних і тих самих водіїв у стані сп’яніння на тих самих ТЗ. Знаю, що з 2020 року це стане вже кримінальною відповідальністю. Але на мою думку, потрібно щось вирішувати саме з транспортним засобом. Бо часто бувало, коли водії, яких притягують до адмінвідповідальності за керування ТЗ в стані сп’яніння, фактично навіть не мали можливості сплатити цей штраф, бо в нього офіційно немає ніякої власності, а автомобіль оформлений не на нього. Але він постійно керує одним і тим же автомобілем і часто – в стані сп’яніння, проте йому ніхто нічого не може зробити, бо в нього немає грошей сплатити штраф. Виходить, що йому, по суті, байдуже на ті штрафи. Тому він їздить собі далі п’яний, по 10-15 разів його зупиняють і оформляють, передають справу в суд, де його позбавляють прав, але він далі собі продовжує їздити навіть без прав. У нас якось був водій, якого ми оформили 21 раз за два місяці за «п’яну» їзду - за день ми могли його по 2-3 рази оформляти! Він собі настільки дозволяв, що після того, як ми його оформили, через пів години знову сідав за кермо і їхав. На мою думку, побороти це допомогло б вилучення ТЗ на користь держави на оплатній або безоплатній основі – в залежності від кількості разів притягнення до адміністративної відповідальності, - зазначає патрульний Дмитро.

Сергій Мерчук погоджується, що якби була можливість вилучати в таких водіїв авто – це було б стримуючим фактором для них і зменшило б аварійність, а випадки керування у стані сп’яніння значно б порідшали:

- Не хочеш їздити за правилами – все, віддай машину в дохід держави. Як на мене, це правильно. Адже лише в минулому році 236 водіїв притягувалися до адмінвідповідальності повторно за керування ТЗ у стані сп’яніння. І це – лише в нашій області. Це дуже багато. А в протоколі вони пишуть пояснення: «Пив, п’ю і буду пити». І зараз в нас немає повноважень ні вилучити у таких водіїв ТЗ, ні навіть тимчасово затримати їх.

6. Відсутність евакуаторів

Начальник управління патрульної поліції Рівненщини також бідкається, що сьогодні у Рівному вже три роки немає евакуаторів. А якби були – це б могло вирішити багато проблем, особливо з неправильним паркуванням.

- Водій може залишити посеред дороги автомобіль, і його ніхто звідти не зможе забрати. А все тому, що в нас евакуатори якщо і є, то вони не мають технічної можливості забрати автомобіль. Немає наразі в нас бажаючої фірми-підрядника для цього. Міська влада вирішує це питання ось уже 3,5 роки. Основні причини, які називає міська влада – тролейбусні проводи, які може зачепити стріла евакуатора. Бо зараз, наприклад, буває - приїжджає евакуатор з лебідкою, виходить водій і каже: «Я не буду це авто забирати, бо я її просто не витягну через те, що вона - на паркінгу і навколо машини». Думаю, можна знайти приватну фірму, з якою буде укладено спеціальний договір і яка буде це робити. Або ж закупити кілька нормальних евакуаторів саме за таким цільовим призначенням – і проблема була б вирішена. Ми навіть готові виділити окремий екіпаж, який би працював суто з евакуаторами, - каже Сергій Мерчук.

7. Штрафування водіїв за неправильне паркування

Патрульні поліцейські кажуть, що часто стикаються з проблемою, коли вони не можуть оштрафувати водіїв за неправильне паркування лише тому, що не можуть дочекатися водія, адже нині без його присутності це заборонено робити.

- Було б добре, щоб можна було виписувати штрафи без присутності водіїв. Адже в більшості випадків водії поставили собі авто і пішли, ніхто не сидить всередині і не чекає. Особливо ця проблема спостерігається біля продуктового ринку. Поставив автомобіль і закрив усі заїзди до пожежної частини, наприклад, і пішов собі на базар на годину-дві. До машини цієї ніхто не може ні підійти, ні відкрити і немає кого притягнути до відповідальності, а чекати на того водія невідомо скільки теж немає часу, бо є купа роботи. Приїжджаєш другий раз туди – вже цього автомобіля немає. Відповідно, водії таким чином уникають відповідальності за це порушення, - нарікає патрульний поліцейський Максим.

Сергій Мерчук додає, що для того, аби мати можливість штрафувати за неправильне паркування без водіїв, їм потрібні спеціальні прилади, яких наразі немає:

- Це має бути сертифікований прилад. Чи він в нас буде з нового року – не знаю, сподіваюсь, що так, але насправді більш розширене поняття в Законі щодо цього усунуло б ті негативні наслідки і спричинені цим затори. Ну і тут варто також збільшити штрафні санкції – 255 грн для людей не показник. А водій, побачивши патрульних, може стояти біля автомобіля і казати: «Це не моя машина, я не знаю». І це так нічим і не закінчується.

8. «Євробляхи»

Патрульні поліцейські нарікають також на те, що Закон про розмитнення автомобілів щоразу відтерміновують. А насправді «євробляхи» є великою проблемою, адже по суті їхніх водіїв і власників фактично неможливо притягнути до відповідальності за правопорушення.

- Звичайний приклад наведу. На вулиці Макарова минулого тижня авто на польській реєстрації збиває чоловіка на переході, зносить його на 15-20 м і тікає з місця події. І його досі не знайшли. Особу його нам вдалося через сьомих осіб встановити на наступний день. Це - людина, яка позбавлена права керувати ТЗ і вже тричі оформлялась по ст.130 КУпАП. Він купив собі «бляху» і йому «море по коліно». Відповідальності - ніякої. Тому для нас це - нагальна проблема сьогодні, - зазначає Сергій Мерчук.

Патрульні навіть мають власне бачення, як можна вирішити проблему з розмитненням автомобілів, аби це не було так фінансово тяжко для громадян. Найцікавішою стала ідея такого собі «митного кредиту»:

- Можна зробити розтермінування оплати загальної вартості розмитнення на три роки. Тобто автомобіль приганяється на єврономерах і ставиться на тимчасовий облік на рік. Власник, який пригнав автомобіль, зобов’язаний раз у рік внести кошти – 33% від вартості розмитнення авто станом на день ввезення автомобіля. Таким чином він щороку повинен сплатити по 33%. Після третього року в разі повної сплати автомобіль автоматично вважатиметься розмитненим. І лише після цього він зможе мати право на перепродаж чи здійснення якихось інших операцій з цим автомобілем. На усі ці три роки, поки він сплачуватиме за розмитнення, на автомобіль треба ставити арешт на відчуження, тобто що цей автомобіль не підлягає продажу і є тільки для власного користування. Таким чином це не битиме одразу людині так сильно по кишені, і держава не втратить при цьому ніяких коштів. Автомобіль на ці три роки отримує тимчасову українську реєстрацію на рік з тимчасовим свідоцтвом про реєстрацію, де буде вказано, що цей автомобіль став тоді-то на облік і де буде дата, коли він має знову стати на облік на продовження. А якщо вчасно не сплатив 33% і не подовжив свідоцтво – накладати штраф. Якщо не виплатить впродовж трьох років – він не поставить авто на облік і не зможе ним користуватися чи продати.

9. Охорона за гроші

Начальник патрульної поліції області Сергій Мерчук також запропонував ідею, аби «копи» забезпечували громадський порядок, наприклад, під час масових заходів на платній основі. Адже це стало б додатковим стимулом працювати, зважаючи на невисоку зарплату. Каже, що такий принцип вже давно застосовують в Америці:

- Ми були в США. Там в поліції є окремий підрозділ з забезпечення охороною громадського порядку на платній основі. Тобто проводиться футбол чи масовий концерт на стадіоні. Поліцейські в США мають право записатися в тому підрозділі в список і після служби за бажанням піти і за певну суму три години там постояти. Для патрульних це був би хороший мотиваційний і чесний заробіток у його вихідний. В Америці в клубах чи пабах на охороні стоять саме поліцейські, тому там рідко коли бувають якісь бійки. Вони постояли собі там ніч, заробили 400 доларів і пішли додому спати. Ми ж усі масові заходи охороняємо безкоштовно, тоді, як фірма-організатор чи стадіон, як правило, отримують з цього заходу прибуток. Звісно, ми не можемо зараз перечити цьому, адже в нас прописано в Законі про Нацполіцію норма про охорону громадського порядку, але якби нам за це доплачували, це був би, звісно, хороший бонус.

10. Єдина телефонна лінія для всіх екстрених служб

На думку патрульних, також добре було б запровадити в Україні єдину телефонну лінію для поліції, швидкої і Служби порятунку за прикладом США:

- В Америці є єдина лінія 911, яка опрацьовує абсолютно усі виклики. В нас такої немає. В нас кожна служба має окремий телефон – 101, 102, 103. До прикладу, випадок, коли підпалили «Істанбул». Всі дивувалися, чому патрульні швидко не приїхали, адже це у нас під боком. А по факту все тому, що першими повідомляють ДСНС, тоді вони вже повідомляють нам, а це все – час. Це може зайняти всього півтори хвилини, але цього достатньо, аби палій на хорошій машині встиг вже далеко втекти. Тому запровадити єдину телефонну лінію для всіх служб було б дуже доречно і правильно.

 

Поспілкувавшись з патрульними, народний депутат Дмитро Соломчук пообіцяв донести усі ці пропозиції до вищого керівництва та всебічно сприяти тому, аби хоча б частину з них невдовзі таки впровадили у життя:

- Вже цього тижня в мене буде зустріч з Денисом Монастирським, головою профільного комітету. Можна буде конструктивно розмовляти з ним за зміни у цих напрямках. Я не прийшов сюди просто «посвітитися» чи поспілкуватися, я справді хочу допомогти вам і допомогти громадянам в тому, щоб їм жилося безпечніше.

Також Дмитро Соломчук додав, що вже за тиждень буде знову у Рівному і ще раз зустрінеться з патрульними, але вже для того, аби за результатами розмови з Денисом Монастирським дати їм чіткі відповіді з на усі озвучені ними проблеми - що реально зараз змінити, а що ні. Попередньо, наступна така їхня зустріч відбудеться 11-12 грудня

Читайте також