Космічні, із краваток і навіть мармурові: як оригінально пофарбувати яйця на Великдень

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Напередодні Великодня віряни традиційно фарбують крашанки. За однієї із версій, чому саме яйця, Марія Магдалина першою наваживалася прийти до римського імператора Тиберія, аби сповістити про воскресіння Христа.  До нього не було прийнято приходити із порожніми руками, а у Марії Магдалини не знайшлося іншого подарунку, аніж куряче яйце. Тоді вона піднесла Тиберію символ життя і вигукнула «Христос Воскрес!».

Нині ж  вдаються до різних способів фарбування та прикрашання яєць, журналісти «РівнеМедіа» зібрали одні із найцікавіших та оригінальних.

Крашанки у старих краватках 

Завернути яйця у краватки із шовку (!) і зварити. Фарба із краваток залишиться на шкарлупі.

Яйця, фарбовані нитками муліне

Дещо трудомісткий процес, потрібно яйця щільно обмотати нитками муліне і зварити. Фарба лишиться на яйцях і вони стануть смугасті.

Яйця із градієнтом

Для того, аби зробити такий декор, потрібно поступово збільшувати рівень води із барвником.

«Космічні яйця»

Пофарбуйте яйця чорною акриловою фарбою. Щоб рівномірно покрити яйце фарбою – використовуйте підставки для яєць. Окремо нанесіть на картон "космічні кольори". Для прикладу, фіолетовий, синій, голубий, золотистий, білий тощо. Оберіть один колір та розпорошіть його на яйце. Це можна робити або пензликом або навіть старою зубною щіткою. Проте наносьте інший колір тільки після того, як висохне попередній шар.

Порада: щоб фарба лягала рівно – добре вимийте всі яйця щіткою та милом. Також варто протерти всі яйця спиртовим розчином.

Яйця, фарбовані за мармуровою технікою

У миску з водою капніть кілька крапель лаку для нігтів. За допомогою зубочистки створіть на поверхні води довільний візерунок. Покладіть яйце у воду, щоб лакова плівка повністю покрила яйце. Залиште на 10-15 хвилин, потім дістаньте та залиште висихати. Замість лаку можна використовувати олійну (художню) фарбу.

Порада: щоб після фарбування яйця блищали – натріть їх рослинною олією.

Кольорові яйця

Фарбування цибулинним лушпинням - найбільш відомий та, мабуть, найдоступніший усім спосіб. Використовуючи його, яйця можна пофарбувати від жовтого до червоно-коричневого кольору. Зазначимо, що колір залежить від концентрації відвару.

Якщо ви хочете, аби яйця вийшли жовтого чи золотистого кольору пофарбуйте їх за допомогою березового листя. Відвар готується як зі свіжого, так і з сухого листя молодої берези і настоюється близько 30-ти хвилин.

Помаранчеві чи салатові яйця можна отримати за допомогою соку моркви, буряка або шпинату. Для цього їх спочатку треба відварити, а потім, уже холодні, натерти соком.

Аби отримати інші кольори, до води, в якій вони варитимуться, потрібно додати одну чайну ложку оцту та варити їх близько 15-ти хвилин із різними натуральними кольоровими добавками.

Так, щоб отримати світло-червоний колір, потрібно додати моркву чи чорниці;

Помаранчевий – цибуля;

Світло-жовтий – апельсини, лимони, морква;

Жовтий – коріння куркуми, шкаралупа волоського горіху;

Синій – листя червоної капусти;

Бежевий чи коричневий – кава;

Гарних і кольорових свят!

Читайте також