Коспопільські школярі відвідали місцевий суд (ФОТО)

https://court.gov.ua

23 березня Костопільський районний суд Рівненської області зустрічав у своїх стінах наймолодших відвідувачів запланованого в суді заходу «Дня відкритих дверей». Це 57 учнів третіх класів Костопільської ЗОШ № 3 І-ІІІ ступенів у супроводі своїх вчителів.

Маленьких, галасливих, допитливих школярів зустріла з вітальним словом заступник керівника апарату суду Ірина Шулім, попросила поводитись чемно та не порушувати тишину, оскільки, в суді тривають судові засідання. Повідомила, що сьогодні вони матимуть змогу поспілкуватись з суддею, поставити  їй запитання та взагалі з користю провести час. Перед зустріччю з суддею, «по секрету сказала Ірина», щоб учні, ставивши запитання судді, звертались до неї шанобливо «ВАША ЧЕСТЬ!», ніби, вони учасники судового засідання.

І ось до залу судового засідання, де проходить зустріч, з’являється суддя. Маленькі школярі підриваються та чемно вітаються як у школі «Доо-брий-день!». Після чого суддя попросила їх сісти.

Ірина Шулім познайомила учнів із суддею, яка буде проводити з ними зустріч -  Лілією Грипіч,  повідомила, що вона більше 13 років працює в Костопільському районному суді та здійснює судочинство.

«Рада вітати Вас у нашому суді та розповісти про свою роботу» - з такими словами розпочався діалог з учнями.

І тут «посипались» запитання:

«Ваша честь, а для чого люди приходять в суд? Скільки людей Ви посадили? Для чого людям права? За що можна посадити людину довічно? Для чого потрібен адвокат і що він робить? Хто є учасником кримінальної справи?  Скільки Ви отримаєте заробітної плати? Скільки триває судове засідання?»

Суддя з уважністю слухала запитання та давала зрозумілі для маленьких слухачів відповіді. Після чого запитала в учнів, а які вони мають права? І тут звучать відповіді: на освіту, харчування, розвиток,  відпочинок,  і «на особисте життя» - говорить одна з дівчаток.

«Права знаєте, а от чи знаєте ви свої обов’язки?» - запитала Лілія Грипіч. Діти почали задумуватись, тоді суддя зупинилась на їх обов’язках та зауважила, що окрім того, що потрібно слухатись своїх батьків, треба їх і любити.

Один із самих активних хлопчиків знову піднімає руку та запитує: «Чи подобається Вам та чи «прикольно» працювати суддею?» Суддя посміхнувшись відповіла, що, якщо би було «не прикольно», то чому тоді працювати та займати посаду судді. Суд, зазначила суддя, потрібен не тільки для того, щоб позбавити волі людини, а й захистити порушені чи невизнані права людей.  

І ось суддя запропонувала школярам приміряти свою мантію та нагрудний знак, та пояснила, що це є «одяг судді» під час судового засідання. І тут вишикувалась черга бажаючих... Діти з радістю приміряли «одяг судді», посміхались та робили фото.

 В кінці приємної зустрічі суддя побажала учням успіхів.

Школярі та їх вчителі теж подякували за цікаву зустріч та повідомили, що вона для них не буде останньою. Вони дізнались багато цікавого, а коли вони трохи підростуть, то прийдуть до суду щоб відвідати судове засідання.

За повідомленням прес-служби суду 

Читайте також