Ковалі з Рівненщини відвідали фестиваль у Франківську

РІВНЕНСЬКІ  КОВАЛІ «КИНУЛИ ЯКІР» НА ФОРТЕЧНОМУ БАСТІОНІ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

Щорічне масштабне дійство ковальського мистецтвау м.Івано-Франківськ згуртовує прихильників старовинного ремесла, фанатів ручної роботи, поціновувачів таланту приборкувачів металу та підтверджує просту істину: все, що справжнє, - на віки. Можна довго милуватися металевими скульптурами, застиглою емоцією, слухати передзвін ковальських молотів, насолоджуватися потріскуванням багаття у горні…За усім цим до старовинного фестивального осередку приїздять тисячі гостей. Цьогоріч, на ХVII Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва «Свято ковалів - 2019» з’їхалися учасники із майже 20 держав - Нідерландів, Бельгії, Польщі, Чехії, Франції, Туреччини, Китаю, Австралії, США, Росії, Білорусі і, звісно, з різних куточків України.

Омріяний шлях до майстерності, досконалості та професійності проклали і ковалі Рівненщини. Майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, улюблений наставник майбутніх ковалів ручного куванняСергій Торуляразом із слухачами Гощанського навчального відділення стали почесними учасниками свята. Рівненська команда демонструвала усі процеси ковальської роботи, працюючи над виготовленням металевого якоря.

2 дні поспіль у Франківську «фестивалили» слухачі Сергій Килюшик, Микола ДроздіктаОлександр Іванов.

«Це безцінний досвід для початківців, адже можна поспілкуватися із досвідченими ковалями, поспостерігати, як працюють іноземні майстри, перейняти ковальські премудрості, відчути себе частиною цікавого і захоплюючого світу», - ділиться Сергій Торуля.

Організатори фестивалю виставили сконструйований франківськими художниками човен дракар, який символізує стародавній корабель-дракон  вікінгів. А який човен без якоря?..За роботу взялися ковалі. Перекували кусень металу та виготовили виріб у 15 кг, який довершив дракар і став окрасою фестивалю.

Микола Дроздік вперше на подібному заході, зізнається, що завжди мріяв про щасливу подію:

«Якби я пропустив це свято, то шкодував би все життя!».

Відомий коваль із Нідерландів ХуубСенсен – давній партнер і друг РЦПТО також завітав на фестиваль:

«Це моє велике бажання – зустріч із колегами і участь у роботі. Я надзвичайно радий. На жаль, не привіз своїх виробів…».

Сергій Торуля наголосив, що майстер робив і робить насправді набагато більше, аніж просто кує вироби: він навчає учнів, зберігає ковальські традиції, примножує ковальські надбання, пропагує чудове ремесло та прикрашає життя незабутніми унікальними емоціями.

Рівненські ковалі завзято працювали у виїзній кузні, яку люб’язно надали організатори фесту, із собою брали навчальний ручний ковальський інструмент та велике прагнення працювати поряд із відомими та визнаними ковалями…

Ще одна перевага заходу – тут зустрічаються старі друзі, партнери, колеги! Так, до рівненської делегації завітав випускник РЦПТО ДСЗПавло Марченко. Нині він ковалює в Івано– Франківську.

«На свято ми привезливласні ковані вироби і отримали чудові відгуки відвідувачів - балерину, сувенірну продукцію», - додає Сергій Торуля.

Біля статуетки тендітної танцівниці впродовж фестивалю зацікавлено зупинялася не одна делегація.

Безперечно, мети видовищного заходу досягнуто: старовинна професія набуває популярності, об’єднує все більше талановитих ковалів, цікавить потенційних замовників авторських ковальських виробів та стверджується, як затребувана, незмінно сучасна та таємничо-фантастична справа народних умільців.Чудове ремесло стирає кордони, прокладає нові туристичні маршрути, розвиває культурні взаємовідносини і проектує мир через призму таланту і майстерності…

А Ви хочете спробувати свої сили? Бажаєте стати кваліфікованим ковалем і карбувати в металі свої ідеї?

ЗАПРОШУЄМО!

На базі Гощанського навчального відділення РЦПТО ДСЗ розпочинається набір групи слухачів за професією «Коваль ручного кування».

Початок навчання –19 червня. Тривалість навчання – 7 місяців.

Ми навчимо: виконувати основні ковальські операції, дотримуватися правил роботи з ковальським інструментом, виготовляти ковальський інструмент, працювати на сучасному ковальському обладнанні, виготовляти вироби для промисловості та художньо-сувенірну продукцію.

Під час навчання майбутні ковалі мають унікальну можливість відвідувати професійні виставки, ковальські фестивалі, конкурси, бувати на екскурсіях, брати участь у майстер-класах, переймати досвід у кращих вітчизняних і зарубіжних ковалів.

Навчальна база з підготовки кваліфікованих майстрів це: сучасні кузня, слюсарна майстерня, пневмомолот, гідравлічний прес, станок плазмової різки з ЧПУ, професійні інструменти, а також досвідчені педагоги та дружна доброзичлива атмосфера. У відділенні створена експозиція - Музей ковальства, в арсеналі якоїблизько 30 унікальних виробів випускників навчального закладу.

Долучайтеся! І світ відкриється перед Вами по-новому!

Наші координати:

м. Рівне, вул. Пирогова,8, 0362 68 37 95;

смтГоща, вул. Застав’я,26, 0-250 2-20-93, 067 9991344 (Торуля Сергій Михайлович).

Читайте також