Крила, корони та віночки: майстриня із Рівного виготовляє цікаві прикраси

Корони для конкурсів краси, крила, гілочки в зачіски, сережки, об’ємні віночки – і це не весь перелік того, що створює рівненська майстриня Світлана Галайчук. Частину своїх виробів, як от крила чи об’ємні віночки, вона здає в оренду, також влаштовує фотопроєкти спільно з Аліною Ромашко.

Перші свої вироби Світлана робила для донечок – від бантиків до гілочок. Потім – «за шоколадку» для знайомих. Пізніше на запрошення подруги пішла на «Музейні гостини», де за пів години продала свої вироби і зрозуміла – зупинятись неможна.

Світлана Галайчук - справа

Так вона почала виготовляти корони. За один день можна створити 2-3, якщо не дуже складні. Найбільша за розміром корона, яку доводилось створювати – 16 сантиметрів висотою і вартістю 3 тисячі гривень. Нині пані Світлана створює корони для конкурсів краси та для наречених.

На один із конкурсів краси Світлана Галайчук зробила аж 79 корон для учасниць.

«На «Міс україночка» я робила 79 корон. Вони були не однакові, а для різних номінацій. Для звичайних учасників це була більшість, вони відрізнялись у кольорі, а більш об’ємні - для переможниць».

Ще близько 30 корон пані Світлана створила для конкурсу краси «Miss TOP of the world Plus Size», а також для конкурсів «Міс Блонд», «Маленька княжна Київської Русі», «Золота корона України», «Етно-фешн шоу "Аристократична Україна».

«Повторити чужу роботу, то фактично нереально. У минулому році в мене була наречена, яка побачила корону у московської майстрині і «просто хочу». «Зробіть мені таку корону!». Я їй пояснюю, якщо я зроблю, вона не буде схожа. Пропоную щось подібне – ні. Я вимушена була зв’язатись із тою майстринею, попросити у неї дозвіл, взяти майстер-клас, щоб вона показала нюанси. Ніби й знаю, як зробити, але в кожного майстра є свої моменти. Ми зробити їй ту короную я вказала посилання, за чиїм ескізом це зроблено. А так здебільшого я роблю по-своєму. Воно не повториться із тим, як в інтернеті».

Світлана розповіла, що ескізи не малює, а вироби створює із уяви. Ідентичних корон, при цьому, не виходить, кожна модель унікальна. Бувало, що доводилось декілька разів розбирати прикраси і робити по-новому. Допомагають їй робити вироби дві доньки – 14 та 15 років. Пані Світлана жартує, що коли усі вони зайняті роботою, чоловік і син їх годують.

Останнім часом мережу заполонили світлини із фотосесій із крилами. Такі виготовляє Світлана Галайчук.

«Я давно бачила фотосесії із крилами в інтернеті, в інстаграмі, захопилась і довго не наважувалась на них. Перші крила я зробила у минулому році. Вони були білі. Нині є і чорні, і червоні. Зараз на замовлення роблю синьо-жовті крила, дівчинка їде на конкурс краси. Фотосесії роблять із крилами, я їх даю на прокат».

На виготовлення одних крил потрібно дві ночі. Так, ночі, адже вдень пані Світлана має ще й основну роботу – працює на «Рівнеазоті». Відтак, якщо діти підготують все потрібне і виріжуть, однієї ночі роблять каркас, а на іншу – все збирають.

«У мене є маленький куточок на кухні. Найскладніше робити крила, бо вони об’ємні, немає де розвернутись. Нещодавно я робила крила, які були довжиною 3.20 м – половина моєї кухні. Одне крило лежало на столі, інше на вікні, на шторах. Моя сім’я вже звикла, вони знають, що я буду ніч не спати, якщо у мене з’явилась ідея».

Разом із Аліною Ромашко Світлана реалізовує декілька проєктів, як от «День народження феї» та «Яблучний сад».

«День народження феї - це проект, в якому взяли участь близько 20 дівчаток, він ще триває, є охочі. Я маю кілька основ крил і суконь. До кожної доробляю дизайн, щоб ці феї відрізнялись. «Яблучний сад» - новий проект, який нещодавно запустили. Ідею підгледіла в інтернеті. Яблук хотіла більше зробити, поки маємо 4. Образи завжди обговорюємо із героями. Якщо є в учасників своє бачення, значить вони приходять зі своїм баченням. Якщо вони просять допомоги, звичайно, ми підбираємо», - розповіла пані Світлана.

Майстриня вже 4 роки займається виготовленням прикрас на замовлення. За цей час траплялись різні ситуації – були і повернення, і курйози.

«Півтора року тому в підземному переході, де «Мир», ми з кількома рівненськими майстрами продавали вироби. Ситуація: в суботу випускний, а в четвер ввечері перед закриттям кіоска мені телефонує продавчиня, каже: «Свєт, у тебе є чорні кришталики? Ти зможеш зробити гілочку у волосся до завтра?». Кажу: «Зроблю». Як потім вона мені розказує: прийшла жіночка із племінницею обирати гілочку. Вона їм пропонує ту, ту, питає, що ви хочете. І жіночка каже: «Та нам байдуже що, ми вже лак купили, за ніч перекрасимо». Каже: «Тобто, як перекрасите?». Жінка додала: «Ми купимо будь-яку, ми вже лак чорний купили, за ніч перекрасимо». Виявляється, що вони замовляли у львівської майстрині, їм уже «горіло» і вони були готові купити будь-що і за ніч покрасити чорним лаком для нігтів.  Гілочку я їй зробила, ще й сережки», - розповідає пані Світлана.

Поділилась пані Світлана і наболілим для рівненських майстрів. У Рівному проводять  фольклорно-етнографічне свято «Музейні гостини», під час якого народні майстри мають змогу продати свої вироби. Втім, виявляється, місцевим рукодільницям доводиться змагатись із приїжджими.

«Потрібно на ярмарках заборонити продавати китайські вироби. Решту майстри зробили б самі. На «Музейних гостинах», як тільки вони починали, це були дійсно «Музейні гостини»: лише ручні вироби. У минулому році було стільки продавців із Закарпаття із цими «перепроданками», що нашим майстрам не було, де стати. Ми займали місця із четверга. І це ми в неділю приходимо о 5 годині ранку, пізніше ти не станеш, тому що закарпатці приїжджають раніше, займають площі», - розповідає Світлана.

Світлана Галайчук заінтригувала – вже рік як виношує цікаву ідею. Тож, чекаємо нових прикрас і проєктів.

 

Читайте також