Куди на Рівненщині здавати небезпечні "Бандерівські смузі"

Від початку широкомасштабного вторгнення РФ на територію України Рівненщина стала волонтерським тилом, але водночас готувалася до можливого нападу з боку північних сусідів. 

Так, чи не у кожному підвалі жителі міста збирали гуманітарну допомогу, плели маскувальні сітки і, що важливо, робили запалювальні суміші — "Бандерівські смузі" ("коктейлі Молотова").

Втім, з моменту вторгення минуло майже чотири місяці — за цей час "смузі" втратили свої властивості, рівняни почали викидати їх до сміття. Це на думку фахівців з ДСНС, могло стати причиною займань на рівненському сміттєзвалищі.

Чому запалювальні суміші не можна довго зберігати?

Головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Рівненського районного управління ДСНС Олексій Ногачевський розповідає, що основні елементи "Бандерівських смузі" — бензин і мастило, які схильні до самоокислення, а в подальшому і самозаймання. Пари бензину можуть від найменшої іскри спалахнути навіть у підвалі житлового будинку.

"Відповідно до правил пожежної безпеки України у підвалах багатоквартирних житлових будинків заборонено зберігати та виготовляти такі запалювальні суміші — за це передбачена адмнітративна відповідальність, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення. У разі подальшого виникнення пожежі, яка може призвести до загибелі людей, передбачена кримінальна відповідальність". 

Через закінчення терміну придатності сумішей існує також небезпека для водіїв, які вивозять це сміття на звалище. У ДСНС рекомендують забрати "смузі" з підвалів житлових  будинків.

Заступник начальника Рівненського районного управління ГУНП Іван Теліга зазначає, що у виготовленні "Бандерівських смузі" нині немає необхідності, оскільки ситуація в області відносно стабільна. За його словами, люди, які не вжили відповідних заходів щодо виготовлення і зберігання сумішей, можуть понести відповідальність у разі перевірки. 

Де утилізувати "Бандерівські смузі"?

Заступник Рівненського міського голови Артем Ганущак пояснив, що міська влада визначила день, коли всі мешканці Рівненської громади зможуть принести виготовлені запалювальні суміші до визначених місць. Там працівники ДСНС та поліції їх належним чином зберуть, транспортують до визначених місць та утилізують. Дані місця будуть у місті Рівному та у Квасилові.

У Рівному "смузі" можна приносити на вулицю Вербову, 20 — колишні ЖКП "Сонячне" та ЖКП "Західне", вулицю Будівельників, 1 — колишнє ЖКП "Перспективне", вулиця Відінська, 40-а — колишнє ЖКП "Галицьке", вулиця Гребінки, 8-а — колишнє ЖКП "Покровське". 

У Квасилові суміші можна принести за адресою: вулиця Богдана Хмельницького 1-а, поблизу Будинку культури.

В суботу 18-го червня представники ДСНС та комунальних служб будуть присутні за цими адресами і з 9:00 до 11:00 будуть здійснювати прийом даних запалювальних сумішей з метою їх подальшої утилізації. Пляшки будуть накопичувати, щоб за потреби знову використати їх для виготовлення "Бандерівських смузі".

Читайте також