Куріння та COVID-19: чи достатньо ми захищені від коронавірусу?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

В умовах стрімкого поширення COVID-19 ЦГЗ МОЗ України розробили рекомендації щодо того, як уберегтися і не захворіти: тримати дистанцію, мити руки, не торкатися обличчя і т.д. Сюди варто було б додати ще одну важливу пораду для тих, хто курить – якомога швидше кинути.

Доведено, що куріння пошкоджує легені та ослаблює імунітет, тобто знижує здатність організму протистояти вірусу. Окрім того, курці частіше торкаються обличчя, беруть до рота сигарети, що також підвищує ризики зараження.

Куріння, у тому числі і пасивне, – один із основних факторів ризику неінфекційних захворювань (хвороб серцево-судинної системи, органів дихання, онкологічних захворювань та діабету). Саме у людей із цими захворюваннями, які все ж підхопили коронавірус, підвищені ризики ускладнень та смертності.

Так, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України серед осіб, що померли від COVID-19 в Україні, понад 70% мали супутні серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень. За даними наявних на сьогодні досліджень можна сказати, що загалом у курців перебіг COVID-19 важчий, порівняно з некурцями; вони у 2,4 рази мають більшу вірогідність у потребі інтенсивної терапії та вищий рівень смертності. Наприклад, серед китайських пацієнтів з діагнозом «пневмонія, пов’язана з COVID-19» 27% були курцями, а серед тих, хто перехворів без ускладнень, курцями були лише 3%. Таким чином, куріння було найбільш вагомим фактором ризику серед обстежених.Окрім того, куріння може знижувати ефективність, затягувати процес лікування та реабілітації.

Варто наголосити на тому, що куріння електронних сигарет та систем для нагрівання тютюну (iQOS, Glo) також уражає легені та ослаблює імунітет, а відтак, збільшує шанси заразитися вірусом та зменшує шанси на легкий перебіг хвороби та швидке одужання. Тому курити ці пристрої теж небезпечно і не варто.

У жодному разі не варто курити кальяни, особливо в компаніях людей, оскільки це не лише шкодить організму, але також суттєво збільшує ризики отримати COVID-19, адже саме через кальян передається багато інфекційних та вірусних захворювань.

Центр громадського здоров’я МОЗ України наголошує на тому, що відмова від куріння – один із способів захисту від COVID-19, а тому закликаємо усіх курців кинути курити якомога швидше.

  • Після відмови від куріння організм досить швидко починає відновлюватися, зокрема, покращується робота серцево-судинної та дихальної систем. Це може зменшити шанси заразитися COVID-19, а також полегшити перебіг хвороби та зменшити ризики ускладнень у випадку, якщо ви все ж захворієте.
  • Відмова від куріння у період карантину має низку переваг і не лише для здоров’я. Це також гарний спосіб
    • потурбуватися про рідних і близьких, які тепер змушені більше страждати від тютюнового диму, адже ізольовані з вами в одному приміщенні;
    • заощадити кошти та витрати їх не на сигарети, а нащось корисне та приємне.
  • Кинути курити під час карантину може бути простіше, оскільки зникає «соціальний» фактор впливу – немає перекурів з колегами та друзями, необхідності закурити в процесі очікування транспорту тощо.
  • Якщо вам потрібна допомога у відмові від куріння, зверніться до вашого сімейного лікаря. Також можете відвідати професійний сайт з відмови від куріння - http://stopsmoking.org.ua, розроблений за підтримки ВООЗ та МОЗ України.

Читайте також