Кваліфіковані рибоводи Рівненщини опікуватимуться водоймами чотирьох областей

Професійний рибовод – гордість та майбутнє рибних господарств України! Короп, форель, осетрові – ці види риб завжди до вподоби українцям, а ефективне вирощування та правильний догляд  за улюбленою прісноводною рибою – завдання кваліфікованого рибовода.

Професія «Рибовод (кваліфікований робітник)» -  цікава та перспективна, вона дає можливість постійно вивчати життя промислових видів риб та нарощувати постачання цінного продукту споживачам. Сьогодні навчання майбутніх кваліфікованих робітників відбувається на базі Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості та спільно з рибними господарствами України. Разом із виробничою практикою воно триває 6,2 місяця.

Практика дозволяє максимально зрозуміти особливості вирощування холодноводних та тепловодних видів риб. Майбутні робітники спостерігають за нерестом, вивчають середовище ставків, види кормів, засоби захисту та лікування, а також дізнаються, як на практиці забезпечити необхідний приріст та якість продукції, запобігти хворобам риб. Слухачі вчаться доглядати за личинками, підтримувати в належному стані гідротехніку, контролювати рибний склад плідників, зариблювати нерестовий ставок, використовувати професійне обладнання.

Поряд із досвідченими рибоводами слухачі Локоть Володимир, Дацишин Богдан та Смалько Олександр вдосконалювали професійні навички на ПП «Бродівський рибгосп» (Львівщина), Гуменюк Олександр – у ТОВ «Цумань-риба» (смт Ківерці), Щиринський Олександр, Штунь Валентина та Матвійчук Андрій - у ФОП Юрчука Ю.В. (Волинь). Важливо, що практично усім слухачам були запропоновані робочі місця в цих же господарствах.

Після насичених занять і практики слухачів-рибоводів у Млинівському навчальному відділенні Рівненського ЦПТО відбулася державна кваліфікаційна атестація. За словами завідувача відділення Анатолія Смалька, на навчання безробітних делегували  Горохівська районна філія Волинського ОЦЗ, Бродівська РФ Львівського ОЦЗ, Зборівська РФ Тернопільського ОЦЗ та Млинівська РФ Рівненського ОЦЗ. Один слухач здобував професію за власні кошти, і він  уже працевлаштований у ТзОВ «Цумань-Риба». 

Знання рибоводів на ДКА оцінювали заступник директора РЦПТО ДСЗ Руслана Бодренко, завідувач навчальним відділенням Анатолій Смалько, викладач спецдисциплін Маргарита Жуковська.  Своїх майбутніх колег, а також інших рибоводів тестував і партнер навчального закладу ФОП Юрчук Юрій Васильович. Досвідчений роботодавець зауважив, у рибництві головне – збут продукції, і вкрай важливо досконало знати основи меліорації, вміти запобігати захворюванню малька та бездоганно дотримуватися усіх правил і вимог з утримання риби. З огляду на результати ДКА, слухачі навчилися усьому необхідному і готові до серйозної роботи.

Разом із свідоцтвом державного зразка випускники отримали ґрунтовні знання за професією, відмінну практику та цінний комунікаційних досвід. Відтепер кваліфіковані рибоводи мають роботу, перспективу і насолоду, адже професію обирали свідомо.

 

Читайте також