Квасоля: вирощування на городі, зберігання, сорти

Квасоля входить до топ-10 найбільш корисних овочів, а її невибагливість робить вирощування квасолі у відкритому ґрунті доступним навіть городникові-початківцю. А проте посадка квасолі в ґрунт, удобрення квасолі, збір урожаю квасолі мають свої особливості, і їх потрібно знати.

Джерело: floristics.info

Посадка й догляд за квасолею

  • Посадка: у відкритий ґрунт – у травні, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 12-15 градусів C.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло.
  • Ґрунт: легкий, родючий, водопроникний, із водневим показником 6-7 pH.
  • Полив: до початку утворення бутонів – рясно, але не частіше одного разу на тиждень, на стадії утворення 4-5 листків полив припиняють і відновлюють тільки з початком цвітіння, поступово збільшуючи витрату води.
  • Розпушування і підгортання: перше – неглибоке, після досягнення сходами висоти 7 см, друге – через 2 тижні після першого, одночасно з підсапуванням кущів, третє розпушування з одночасним підгортанням кущів проводять перед змиканням рядів.
  • Підв’язування: потребує опор заввишки до 1,5 м, на які натягують дріт. Фіксують пагони квасолі до напрямних шпагатом або мотузкою. Іноді біля куща просто вбивають кілок, на який підіймаються виткі пагони квасолі.
  • Підживлення: у стадії формування першого листка – суперфосфатом, у період бутонізації – калійною сіллю, у період дозрівання бобів – золою. Азотних добрив квасоля не потребує: цей елемент вона вміє добувати сама.
  • Розмноження: насіннєве. Шкідники: квасолева зернівка, гусінь городньої й капустяної совок.
  • Хвороби: антракноз, бактеріоз, вірусна мозаїка. 

Збирання та зберігання квасолі

Якщо ви хочете їсти молоду квасолю, то починати її збирати можна через два тижні після появи квіток, коли плоди досягнуть максимальної величини і найвищих смакових якостей. Зрізають стручки ножицями кожні два дні вранці, поки вони ще насичені нічною вологою і прохолодою. Вживають молоду квасолю в салатах, овочевих рагу, в супах, в тушкованому вигляді як гарнір до м'яса і риби. На жаль, молода квасоля у свіжому вигляді зберігається недовго.

Якщо ви хочете їсти її взимку, вам потрібно буде квасолю заморозити або законсервувати. Якщо ви вирощуєте квасолю на зерно, то збирати врожай можна один раз, коли квасоля дозріє, а стручки висохнуть. Стебла зрізують біля самої землі, зв'язують пучками і підвішують униз верхівкою в сухому провітрюваному місці – на горищі або в сухому сараї. За два тижні, коли насіння дозріє і висохне, його вилущують зі стручків і відправляють на зберігання в скляний посуд із металевою кришкою «твіст», який тримають у прохолодному приміщенні. Коріння квасолі залишається в землі, розкладається і збагачує ґрунт азотом.

Види і сорти квасолі

За формою наземної частини квасолю поділяють на кущову або витку. За смаковими якостями і призначенням сорти квасолі поділяють на три групи: лущильні або зернові, цукрові або спаржеві і напівцукрові.

Лущильна, або зернова квасоля вирощується для отримання зерен, бо всередині стручка у неї міститься пергаментний шар, що не дозволяє використовувати її в їжу разом з оболонкою, як спаржеві сорти.

  • Грибовська 92 – кущовий, в міру гіллястий сорт середнього терміну дозрівання (біологічної стиглості досягає за 90 днів), із зеленими мечоподібними стручками завдовжки до 12 см;
  • Шоколадниця – кущова середньопізня квасоля заввишки до 60 см із прямими, середньої довжини коричневими стручками, стійкими до осипання;
  • Мрія господині – середньостиглий кущовий сорт із широкими, довгими стручками жовтого кольору, в яких міститься біле насіння з високим вмістом білка;
  • Балада – невисокі кущі середнього терміну дозрівання із зеленими стручками і бежевими зернами в фіолетову цятку. Сорт стійкий до посухи і відзначається високим вмістом білка;
  • Золотиста – кущі заввишки до 40 см із вигнутими золотистого кольору стручками і насиченим білком жовтим насінням високих смакових якостей;
  • Рубін – середньостигла кущова квасоля з вузькими стручками, в яких міститься вишневого кольору насіння, що має високі смакові якості.

Цукрова, або спаржева, або овочева квасоля не має всередині стручка пергаментного шару, як сорти зернової квасолі, тому її можна вживати в їжу навіть зі стручком. Це найсмачніша квасоля з усіх різновидів, її часто включають у дієтичні меню, оскільки вона має властивість виводити з організму зайву вологу.

  • Пурпурова королева – невибагливий, стійкий до вірусів і дуже врожайний кущовий сорт середнього дозрівання з темно-пурпуровими стручками завдовжки до 15 см;
  • Журавушка – компактний високоврожайний і невибагливий кущик заввишки до 50 см із зеленими, ніжними, безволокнистими стручками;
  • Мелодія – скоростиглий в'юнкий сорт, що вимагає підв'язування, з практично плоскими зеленими плодами завдовжки до 13 см. На стеблі утворюється 8-9 стручків;
  • Масляний король – кущовий скоростиглий урожайний сорт із жовтими стручками делікатесного смаку;
  • Ад Рем – кучерявий сорт із плодами приємного грибного смаку і рожевими зернами. Суп із плодів цього сорту має аромат і смак справжніх грибів.

Читайте також