Ласий шматок: у Рівному церкву виселяють з приміщення

Фото - UA: Рівне

До приміщення на вулиці Словацького у Рівному, де знаходиться церква Святого Миколи Чудотворця днями прийшли державні виконавці з наказом про примусове виселення звідти їх релігійної громади на виконання рішення господарського суду. Стягувачем у документах вказане Управління Рівненсько-Волинської єпархії Православної церкви України, повідомляє Суспільне.

Церква та єпархіальне управління впродовж 14 років ділили одну будівлю. Прихожани храму разом з його настоятелем Іваном Поляницею наполягають на приналежності своєї релігійної громади до Православної церкви України. А керуючий Рівненсько-Волинською єпархією єпископ Гавриїл заявив, що вони "вже 14 років поза межами церкви".

Тож на вулиці Словацького у Рівному зібралися декілька десятків парафіян з транспарантами. Люди протестують проти примусового виселення з цього приміщення.

– Ми прийшли сюди вже не вперше. Ми відкрили виконавче провадження за наказом Господарського суду, яким визначено виселити релігійну організацію парафії храму Святого Миколи-Чудотворця з частини даного майна, - пояснює Павло Якобчук, начальник Рівненського міського відділу Державної виконавчої служби.

Настоятель храму протоієрей Іван Поляниця, який служить тут упродовж останніх 15 років, вважає, що першопричиною боротьби за храм є земельна ділянка у центрі міста.

– Тут важливо те, що є 14 соток землі. І тут можна побудувати готель чи ще щось інше. Ця будівля нікому не треба. Потрібна земля, - зазначає настоятель церкви Святого Миколи Чудотворця.

 

– Єпархія порушує, домагаючись, щоб храм віддали у їхню власність, вона порушує статті Закону України і постанову, що культові споруди є виключно власністю релігійних громад. Ми – релігійна громада, зареєстрована ще у 2004 році. Нам це приміщення передали, ми окультурили його, - додає ієрей Степан Маринич.

Стягувачем, згідно з наказом Господарського суду Рівненської області про примусове виконання рішення про виселення, є управління Рівненсько-Волинської єпархії Православної церкви України.

– Вже 15 років ми ведемо судові процеси. Ми лише мирним шляхом хочемо це питання вирішити. Дійшли фіналу. Останній з можливих в Україні судів прийняв рішення на нашу користь. Як був весь будинок наш – так і залишиться. Ми їх любимо. Хоча вони 14 років – поза межами церкви, - каже єпископ Гавриїл, керуючий Рівненсько-Волинською єпархією ПЦУ.

На запитання про звинувачення у намірах продати землю єпископ відповів, що такі питання вирішує єпархіальна рада. Поки він не знає, як буде далі. Після майже годинних суперечок і обговорень державні виконавці вирішили відкласти провадження виконавчих дій.

– Враховуючи те, що ви порушуєте Закон і перешкоджаєте виконанню рішення суду, враховуючи, що вже є певний вечірній час... Законом визначено право відкласти провадження виконавчих дій на строк до 10 днів. Примусове виселення повторно призначене на 18 листопада. До цього часу ви можете клопотати про зупинення виконання рішення суду, – додав Павло Якобчук.

Читайте також