Ліга «термінаторів»

Від люстрації в Генштаб

Як після люстрації отримати підвищення, продемонстрував генерал-полковник Геннадій Воробйов. Він з 2004 по 2006 рік був командиром 13-го армійського корпусу Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України, який базувався у Рівному.

Але після Революції потрапив під закон про «Очищення влади». Аби врятувати офіцера, парламентарі прийняли зміни до закону. Вони дозволили Президенту України Петру Порошенку повернути генерал-полковника на посаду першого заступника начальника Генерального штабу

Сам собі керівник

Цікавим прикладом боротьби за стару посаду є колишній керівник Головного управління юстиції Рівненщини Степан Данилюк. Після реформи він втратив роботу. Але Житомирський апеляційний суд поновив його на посаді.

Казусом є те, що такої структури більше не існує. Адже головне управління юстиції було перейменовано на головне територіальне управління юстиції. І очолює його адвокат Іванна Смачило. Тому Данилюк ще два місяці походив на роботу в якості «начальника» та отримував заробітну плату. Якось у нього навіть виник конфлікт. Тоді працівники патрульної поліції Рівного привезли його до відділку для надання роз’яснень.

Такі дії патрульних він ще оскаржує, але Рівненський міський суд вже з’ясував, що жодних хуліганських дій особа не вчиняла і взагалі не було обставин події.

Прокурорські страсті

Найрезонанснішою подією у 2016 році стало затримання колишнього першого заступника прокурора Рівненщини Андрія Боровика. Тоді до Рівного, аби попозувати перед телекамерами приїздило майже усе силове керівництво країни: Генпрокурор Юрій Луценко, очільник СБУ Василь Грицак та головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Не було хіба що міністра МВС Арсена Авакова. Останній був на зв’язку з Рівненщиною через Facebook. Адже його після вбивства лідера «Правого сектора-Захід» Сашка Музичка у Рівному вже давно чекають націоналісти.

Все зробили за законом жанру: провели Боровика через кордон журналістів у наручниках та дали розлогі коментарі. Пізніше була оголошена підозра у «дахуванні» незаконного видобутку бурштину колишнім та теперішнім поліцейським і СБУшнику. Останнім затримали керівника Сарненської районної прокуратури Вадима Топольського.

Пізніше стало відомо, що Боровик та Топольський оскаржують рішення Генпрокуратури про своє звільнення та вимагають повернути їм заробітні плати за час вимушеного прогулу.

Ще одним прокурором, який намагається поновитися, є Андрій Таргоній. Відомим його зробив Сашко Білий під час Революції Гідності, потягавши за краватку. Схоже, підозри в хабарництві Таргонія абсолютно не лякають. Після своїх невдач в рівненських судах ця справа знаходиться в касаційній інстанції.

Гроші батьків

Хоч екс-очільнику рівненської митниці ДФС Олегу Вавровському, як пише Радіо Трек, ще не вдалося поновитися, але від того його справа є не менш цікавою. Спочатку на митниці пройшло кілька перевірок, після яких звільнили всіх його заступників. Усі вони домоглися того, що суди визнали їх звільнення незаконними. Але за дивним збігом обставин поновили лише одного з них - Андрія Чаборая. Подейкують, що він є братом відомого рівненського бізнесмена та власника торгової марки «INTER BETON» Юрія Чаборая.

(фото: Рівне вечірнє)

Після того правоохоронці у будинку батьків головного митника Олега Вавровського вилучили 60 тисяч гривень.  Але слідчі не змогли довести те, що закидали митнику, тому були змушені повернути гроші назад. Декілька видань написали з посиланням на прес-службу ДФС, що ці гроші могли бути отримані незаконним шляхом. Але суд зобов`язав журналістів спростувати цю інформацію.

Додамо, що митницю зараз очолює Андрій Чаборай.

Гостре слівце

Яскравим прикладом того, як можна послати своїх підлеглих та втриматися на посаді, є поліцейський Ігор Харитонов. Він прославився на всю Україну тим, що в нецензурній формі наказав своїм підлеглим покинути місце незаконного видобутку бурштину та не займати старателів. Про факт документації цього злочину СБУ звітувала з особливою гордістю. 

(фото: Громадське)
 

Але як пише «4 влада», суд зобов’язав поновити його на посаді начальника Сарненського райвідділу.

Це ще не повний список тих, хто на Рівненщині хоче повернутися до влади, не дивлячись ні на що.

Богдан СЛОНЕЦЬ

 Юридичний супровід здійснюється медіа юристами Адвокатського бюро «Щербяк і партнери»:
м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б, моб.: (097) 97-67-507, тел.: (0362) 45-45-62.

Читайте також