Лісництва Рівненщини почали продавати новорічні дерева

Фото - UA: Рівне

Тисячу ялинок та сосен за минулий тиждень реалізували лісництва Рівненщини. Як і в минулому році, цьогоріч лісівники мають право вирубати та продати 90 тисяч новорічних дерев. Такий ліміт їм встановила Рівненська обласна рада, повідомляє "Суспільне".

Своє життя новорічні дерева починають на території розсадника Базальтівського лісництва Костопільського лісгоспу. Ялинки та сосни спершу висаджують в спеціальні короби. Через рік-два дерева пересаджують на плантації. Найближчими днями ці дерева підуть на продаж.

Після того, як ялинку зрізають, на неї чіпляють стрічку зі штрих-кодом, номер якого можна перевірити на сайті Державного агентства лісових ресурсів України.

Загалом на території Костопільського лісгоспу новорічні ялинки та сосни ростуть на плантаціях площею більше 7 гектарів. За ними слідкують рейдові групи.

Головний лісничий Костопільського лісгоспу Сергій Крикавський:

– В період новорічно-різдвяних свят здійснюється цілодобове чергування державної лісової охорони, особливо плантацій новорічних ялинок, щоб не було самовільних рубок. Ще поки нікого. І надіємося, що нікого і не затримаємо.

Реалізує Костопільський лісгосп і ялинки, які вирощують в горщиках.

Жителька м. Костопіль Наталія Грипіч:

– В мене діти сказали, що штучна це не Новий рік, це не справжнє свято, це штучне свято. А жива ялинка настрій приносить. Хочу в горщику. Не хочу їй шкодити, не хочу її рубати, краще потім повернути її назад до лісу.

Додамо, що цьогоріч сума штрафу за самовільно зрубану ялинку чи сосну збільшилася. Мінімальний розмір становить 1009 гривень. Якщо ж дерево зрубане в заповідній зоні настає кримінальна відповідальність.

Читайте також