Малина: користь та шкода літньої ягоди

Фото - відкриті джерела

Літо дозволяє нам отримати усі необхідні вітаміни з фруктів, овочів і ягід. А приємний смак — це додаткова перевага. Але й серед цих корисних продуктів є особливий — малина. Її сміливо можна назвати природними ліками. Напевно кожен неодноразово використовував малину під час застуди, інформує Ukr.Media.

Користь малини

Жарознижуючий ефект

Так, ви не даремно пили чай з малиною під час застудних захворювань. У малині дійсно міститься саліцилова кислота, яка також є у жарознижуючих і протизапальних засобах. При цьому ягода не шкодить роботі шлунково-кишкового тракту на відміну від деяких препаратів

.

Вітаміни А, Е, РР, В2, С

Гадали, що у малині настільки багато вітамінів? Перші чотири групи вітамінів відповідають за красу — тонус шкіри і рівний колір обличчя. Вітамін C, своєю чергою, підтримує наш імунітет.

Фолієва кислота

Лікарі рекомендують приймати її вагітним і жінкам, які планують завести дитину.

Мідь

Малину корисно приймати не лише під час застуди, але й під час депресії. Адже мідь міститься у більшості відповідних препаратів.

Залізо

Анемії любителям малини не варто боятися. Крім того, ягода покращує кровообіг.

Магній і калій

Саме завдяки їм вживання малини — відмінна профілактика серцево-судинних захворювань.

Звичайно, це ще не усі вітаміни і мікроелементи, на які багата малина, а лише основні. Відзначимо, що корисні не лише ягоди, але й листя, й гілки, й коріння.

Але невже їсти таку корисну ягоду ми можемо лише влітку? Відповідь — ні. За умови правильного заморожування малина залишиться природними ліками.

Заморозка малини

Оскільки малина є занадто ніжною ягодою, мити її не варто. Однак необхідно прибрати пошкоджені плоди і з цвіллю. Після цього візьміть плоский посуд, застеліть фольгою або поліетиленовою плівкою. Викладіть малину на невеликій відстані одну від одної і відправте у морозилку на 12 годин. Потім ви можете розкласти малину по контейнерах. Але врахуйте, що розморожену ягоду не можна знову прибирати у холод.

Не поспішайте викидати пошкоджену ягоду. Її також можна зберегти на осінньо-зимовий період. Посипте дно контейнера цукром, потім викладіть шар малини. Повторюйте такі дії, поки не заповните тару. А після цього її можна прибирати у морозилку.

Також існує традиційний вид зберігання — варення.

Але попри усю користь, надмірно захоплюватися малиною все ж таки не варто. Адже є ряд протипоказань до її вживання.

Як малина може нашкодити

Захворювання шлунково-кишкового тракту

Кислоти, що містяться у малині, подразнюють слизову шлунку. Тому людям з деякими захворюваннями, наприклад, гастритом і виразкою дванадцятипалої кишки, не варто її вживати.

Захворювання сечостатевої системи

Якщо у вас, наприклад, нефрит, лікарі радять виключити з меню малину.

Алергія

Якщо перестаратися з порцією малини, то у вас можуть виникнути висип і почервоніння. Тож усе добре у міру.

Як ви бачите, плюсів значно більше. Однак не варто вживати більше двох склянок малини на день, щоб не спровокувати неприємні симптоми.

Читайте також