Мавпячу віспу зафіксували вже у 14 країнах: чи є ризик нової пандемії

Кількість країн, у яких зафіксували спалах мавпячої віспи, досягла 14. Цей перелік поповнила Ізраїль та Швейцарія. 

Про це повідомляє BBC. 

В обох країнах заявили, що ідентифікували одну інфіковану людину, яка нещодавно подорожувала, але в Ізраїлі додали, що вивчають також інші ймовірні випадки.

Під час нового спалаху в Європі, США, Канаді та Австралії вже підтвердили понад 80 випадків.

В Україні випадків мавпячої віспи не фіксували, повідомили у МОЗ.

Хвроба найчастіше зустрічається у віддалених районах Центральної та Західної Африки. 

Цей спалах застав вчених зненацька, проте хвороба не має тенденцій легко поширюватись серед людей. тому ризик для широкого загалу є низьким. 

За даними Національної служби охорони здоров'я Британії, зазвичай хворобай має легкий перебіг, більшість людей одужує уже за кілька тижнів. 

ВООЗ повідомила, що розслідується 50 ймовірних випадків, при цьому не називаючи країн, й попередила, що, ймовірно, більша кількість інфікованих буде підтверджена. 

Після того, як вірус вперше зафіксували у Великій Британії, його почали фіксувати по всій Європі: Іспанії, Португалії, Німеччині, Бельгії, Франції, Нідерландах, Італії та Швеції.

Наразі охорони здоров'я Британії виявила 20 випадків, а її головна медична радниця докторр Сьюзен Гопкінс в програмі ВВС Sunday Morning зазначила, що щодня виявляють дедалі більше випадків.

Хоча специфічної вакцини проти мавпячої віспи не існує, кілька країн заявили, що вони запасаються вакцинами проти віспи, які приблизно на 85% ефективні у запобіганні інфекції, оскільки обидва віруси дуже схожі.

У п'ятницю ВООЗ заявила, що останні спалахи стали неочікуваними, оскільки вони відбулися у країнах, де хвороба не є ендемічною.

Поки що не зрозуміло, чому так відбувається.

Один з можливих варіантів полягає в тому, що вірус якимось чином мутував, хоча наразі є мало доказів, які б свідчили про те, що це новий штам.

Інший варіант - вірус опинився у сприятливих умовах для розмноження і поширення.

Також зараз мавпяча віспа може поширюватися легше, ніж у минулому, коли широко використовували вакцину проти віспи.

Регіональний директор ВООЗ у Європі Ганс Клюге попередив, що поширення може прискоритися влітку, оскільки люди збираються на фестивалі та вечірки.

Окрім європейських випадків, один випадок захворювання підтвердили в Австралії - у чоловіка, який подорожував до Британії.

Читайте також