Майстер-клас із писанкарства від майстрині на Рівненщині (ВІДЕО)

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Незабаром українці святкуватимуть чи не найголовніше релігійне свято у році – Великдень. Одним із символів цього свята в Україні є писанка.

На сторінці Гощанської селищної ради у Facebook опублікували майстер-клас зі створення писанки від місцевої майстрині Наталі Солімчук.

Наталія вже більше 10 років займається писанкарством.

«Я почала не просто малювати, а вивчати писанку. Ходила до старожилів, розпитувала. Вони розповідали, а я відтворювала. Так цікаво було. Часом бабуся каже, що малювали кривульки, чи райдугу, а я відгадую, що то за символіка така», - поділилась майстриня.

Пані Солімчук розповіла, що вдома має мало писанок, адже завжди дарує їх.

«Бачу, що людина добра, має гарні думки та наміри. І віддаю писанку, щоб та берегла чистоту їхнього серця. А ще заховую там побажання - здоров'я, щастя та любові. Або ж знаю, що людину щось турбує, то даю писанку з спеціальним символом. Наприклад з квітами - для тих, хто планує стати батьками, а з рибою - на здоров'я», - пояснює жінка.

Наталя розповідає, що її дітям 14,6 та 3 років. Коли вона сідає за писанкарство, то вони також приєднуються. Але найбільше майстриня любить робити писанки вночі, коли діти сплять.

«Для писанкарства потрібно вміти та знати символіку, а ще все разом поєднати. Не менш важливим є і колір: червоний - любов, чорний - пошана духів, жовтий - сонце, зорі, зелений - пробудження, весна. А багатоколірна писанка - це і любов, і успіх, і щастя, і здоров'я. Символи є і погані, їх малювати не можна. Та й якщо ви це зробите, зобразите, наприклад, символи війни, то ваша писанка або пошкодиться, або й взагалі впаде та розіб'ється», - зазначає пані Солімчук.

За словами жінки, щоб зробити писанку, треба дотриматись обряду:

  • бути спокійним, позбутись негативних думок;
  • помитися та одягнути чистий одяг;
  • прочитати молитву;
  • а ще потримати яйце в руках, зігріти його в своїх долонях.

Для того, щоб виготовити писанку, Вам знадобиться: віск, фарбник, писачок, серветки.

Яйце потрібно знежирити оцтом та водою 1:1. Варто заздалегідь придумати орнамент (можна олівцем легенько нанести). Середину яйця потрібно вивільняти.

Писати писанку можна в місяці від Стрітення і до Трійці. Саме в цей період природа розцвітає і оживляється.

Читайте також