Майже 4 тисячі недобросовісних батьків Рівненщини не можуть виїхати за кордон через борги з аліментів

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Станом на 21лютого державні виконавці Рівненської області винесли 3657 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржників зі сплати аліментів у праві виїзду за межі України, право кермувати транспортними засобами, користуватися зброєю та  полювати. Загалом у цьому році працівники органів державної виконавчої служби області стягнули 7,3 млн грн аліментів. Довгоочікувані кошти отримали 3177 дітей. З них у зв’язку із застосуванням до боржників санкцій та заборон, які на нормативному рівні значно посилили відповідальність батьків за неналежне виконання своїх обов’язків – 2,7 млн грн.

«З початку року зафіксовано 4 випадки погашення боргів з аліментів батьками, які не змогли перетнути кордон. Наприклад, мешканець Рокитнівського району не зміг виїхати в іншу державу через борг у сумі 81 тис грн. Чоловік  не сплачував  кошти з 2012 року на утримання своїх трьох дітей. Аналогічна ситуація з боржниками у Дубенському, Костопільському та Демидівському районах» - зазначає заступник начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів)  Юрій Соценко.

Водночас на недобросовісних батьків діють і такі важелі впливу, як накладення штрафів на суму боргу з аліментів:

  •  у розмірі 20% на заборгованість по аліментах від 1 до 2 років,
  •  у розмірі 30%, де заборгованість складає від 2 до 3 років,
  • у розмірі 50% за заборгованість понад 3 роки.

Відтак у 2019 році сплачено штрафів за борги з аліментів на суму 1,3 млн гривень.

Нагадуємо, що статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено адміністративну відповідальність за несплату аліментів. За таке порушення передбачено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин. Якщо боржник ухилятиметься від виконання суспільно корисних робіт, його можуть арештувати.

Пресслужба Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Рівненській області.

Читайте також