Майже всі апарати ШВЛ у лікарнях Рівненщини - не придатні для лікування коронавірусу?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Вчора на пленарному засіданні Рівненської обласної ради заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник розповів про готовність області до боротьби з пандемією коронавірусу.

Пан Вівсяник зазначив, що в області є 15 відділень в районних і одне відділення у Рівненській центральній міській лікарні, у яких передбачено надання медичної допомоги людям із підозрою на коронавірус.

«Всі відділення забезпечені відповідно до табеля оснащення. Звісно, табель оснащення та основне обладнання  потребують оновлення. Кожен заклад має відділення інтенсивної терапії, де є апарати штучної вентиляції легень. В інфекційних відділеннях їх нема, адже раніше табель оснащення цього не передбачав", - зазначив депутат.

За словами пана Вівсяника, в області є 222 апарати штучної вентиляції легень для дорослого населення.

Під час дискусії депутат, лікар та член європейської асоціації хірургів Олександр Нестеренко зазначив, що наявні апарати штучної вентиляції легень не підходять для порятунку хворих на коронавірус.

«На превеликий жаль, апарати не зовсім адаптовані для хворих з так званими респіраторними дистрес-синдромами. Ми маємо в обласній лікарні лише три таких апарати, які підтримують не об'єм, а тиск в легенях. Апарати дороговартісні – понад мільйон гривень за один екземпляр. Чому не бажано користуватись тими 220 апаратами, які є? Бо вони викликають баротравму. Якщо користуватись звичайними апаратами – настає так званий ефект схлопування, що приводить до ще більшого погіршення стану пацієнтів… Нам потрібні серйозні фінансові вливання на ці апарати.», - констатував пан Нестеренко.

Після цього висловився ще один обранець, головлікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко:

"Цілком підтримую Олександра Нестеренка, бо це обладнання морально застаріло давно і для даної патології, з якою стикнуться важкі пацієнти – воно непридатне. Зараз треба максимум виділяти на обладнання. Треба шукати, в Україні, наскільки я знаю, вже купити немає де. Може, хіба за кордоном шукати".

Крім того, у Рівненській області немає жодної кисневої станції, кисень при потребі купують на Львівщині. Зазначалось, що є можливість обладнати кисневу станцію в Рівненській обласній лікарні, але це поки лише в планах.

Читайте також