Медична реформа на Рівненщині: хто і як фінансуватиме медичні заклади?

У рамках медичної реформи створюється нова структура - Національна служба здоров'я України, що акумулює усі кошти, які будуть направлені на галузь охорони здоров'я. Лікувальний заклад повинен підписати зі службою угоду, за яким і буде отримувати гроші. Як зазначає заступник начальника управління охорони здоров'я Рівного, по всій Україні 161 заклад вже заключили угоду з Національною службою.

"Ми продовжуємо працювати напружено по заключенню декларацій. На сьогодні в нас більше 30% населення вже заключили декларації і ми інтенсивно готуємося до подачі заявки в Національну службу здоров'я, яка буде відбуватися з 25 липня по 15 серпня. Основні вимоги до підписання: заклад перетворений у підприємство, принцип автономності ми виконали, забезпечення підключення до eHealth і забезпечили комп'ютерною технікою, інтернетом, провели навчання лікарів, взагалі медичного персоналу та іншого персоналу, який допомагає лікарям заключати декларації," - розповідає Вікторія Покоєвчук.

Зараз медичні заклади також готуються до отримання нової ліцензії.

На Рівненщині вже 4 Центри ПМСД Рівненського, Здолбунівського, Зарічненського і Гощанського районів підписали угоди з Національною службою здоров'я. Відтепер керівник закладу зможе визначати заробітні плати працівників. Кошти, що виділятимуться зі служби, будуть вираховуватися відповідно до кількості пацієнтів, що підписали декларації. Як зазначає завідувач кабінетом статистики КЗ "Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики", для цього держава розробила капітаціні ставки для певної вікової категорії осіб. Загальна капітаціна ставка становить 370 грн. Для дітей від 0 до 5 років - коофіцієнт становить 4, від 6 до 17 років - 2,2, від 18 до 39 років - 1, від 40 до 64 років - 1,2, понад 65 років - 2. Тобто на дорослого віком 45 років заклад отримуватиме 444 грн.

Читайте також