Медичні заклади Рівненщини знову фінансуватимуть за рахунок субвенцій

В лікарнях обмежений прийом хворих. НСЗУ кошти перераховує за послуги, які в прогнозованому обсязі не надаються, а отже фінансування лікарень дуже обмежилось.Чи є проблеми з функціонуванням закладів, розповів під час щоденного брифінгу начальник управління охорони здоров'я Олег Вівсянник.

"У РОДА піднімали питання щодо можливості фінансування закладів охорони здоров'я, так як у період карантину заборонена була планова госпіталізація. Тобто, НСЗУ не оплачує ту кількість послуг, яку може надавати лікувальний заклад. Виникли питання щодо оплати праці медичних працівників. За цей період карантину переважна більшість відділень планового спрямування перебували у відпустках.За рішенням Міністерства охорони здоров'я визначено, що з 1 липня фінансування буде здійснюватися шляхом надання субвенції на рівні прогнозованого історичного бюджету 2019 року. Лікувально-профілактичні заклади у цьому році будуть мати дофінансування за рахунок субвенції 2019 року. Це виключно ті заклади, які підписали угоду з НСЗУ. В тому числі, НСЗУ буде оплачувати пріоритетні послуги - лікування інсульту, інфаркту та надання послуг пацієнтам з COVID-19", - зазначає пан Вівсянник.

Отже, за словами чиновника, з 1 липня залишається система фінансування на таких двох розмежуваннях - субвенція та надання пріоритетних послуг.

"Очікуємо, що рішення, яке прийнято Урядом дасть можливість запобігти заборгованості заробітнох плати медичних працівників і дозволить працювати медичним закладам у звичному режимі", - додав начальник.

Читайте також