Медзаклади Рівненщини отримали кошти від Національної служби здоров`я України

З квітня спеціалізовані медзаклади західного регіону отримали понад 7,2 млрд грн від Національної служби здоров’я України.

Західний міжрегіональний департамент опікується 476 спеціалізованими закладами охорони здоров’я восьми областей у Львівській, Рівненській, Волинській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій.

За квітень-серпень 476 медичних закладів цих областей(з них 8 центрів екстреної медичної допомоги) отримали від НСЗУ вже понад 7,2 млрд грн. З них спеціалізовані заклади – понад 6,4 млрд грн, центри екстреної медичної допомоги – понад 797 млн грн.

Львівська область на третьому місці серед регіонів країни за сумою виплат від НСЗУ. За квітень-серпень 104 заклади спеціалізованої та екстреної медичної допомоги регіону отримали – понад 1,7 млрд грн.

За надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього, 362 медичні заклади областей західної України, отримали понад 1,5 млрд грн.

Загалом, Івано-Франківська та Львівська область  є лідерами щодо отриманих від НСЗУ коштів за надання медичної допомоги хворим допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на ньогo. Івано-Франківщина отримала понад 278 млн грн, Львівщина – понад 269 млн грн. 

Найбільша кількість лікарень, які надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті, розташовано на Івано-Франківщині - 14, вони вже отримали фінансування на загальну суму - 21,7млн грн.

Також Львівщина є лідером серед цих регіонів (і на четвертому місці серед областей країни) за веденням електронних медичних записів в ЕСОЗ загалом створено понад 2,69 млн е-медзаписів, а також за кількістю створено е-направлень - майже 568 тисяч.

Аптечні заклади Львівщини, серед регіонів країни, отримали найбільше коштів у рамках програми реімбурсації “Доступні ліки” - понад 78,4 млн грн.

Директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця:

“П’ять місяців з початку змін у спеціалізованій медичній допомозі - це дуже короткий термін. Але ужезроблено дуже багато - гроші за пацієнтом пішли в усі районні, міські та обласні лікарні. Звісно, усім нам хотілося б, щоб зміни відбувалися швидше та помітніше і для пацієнтів, і для лікарів. Але прогрес - це не питання  швидкості, а питання  напрямку. І ми взяли правильний напрямок і рухаємося далі.  Попри проблеми та складнощі. Нам випала можливість змінити нашу країну. І ми повинні цією можливістю скористатися”.

Директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко:

“Зміни у медицині відбуваються в інтересах пацієнта. Пацієнт отримав перелік послуг, які може отримати дійсно безоплатно. Реформа дозволила обирати пацієнту найкращий заклад та найкращого лікаря. Не існує прив’язки до прописки вже й на вторинній ланці. Для цього необхідно лише електронне направлення. Зокрема, у Львівській області виписано понад 567 тисяч електронних направлень, половина виконано. Наступного року право пацієнта на вільний вибір збережено”.

Директор КНП “Тернопільська міська дитяча  комунальна лікарня” Андрій Артимович:

“На рівні спеціалізованої медицини створюється конкурентне середовище. Медичний заклад повинен стати своєрідним «супермаркетом здоров’я». Пацієнт хоче отримати якісні медичні послуги в одному місці. Наш заклад практично єдиний в Україні, який повністю зберіг усю вертикаль медичної допомоги для дітей. Починаючи від первинної мережі до третинної. Тому ми уклали з НСЗУ договори на велику кількість пакетів. Зокрема, на надання реабілітаційних послуг. До нас на реабілітацію приїжджають пацієнти з 10 областей. Це стало можливим завдяки реформі. Ми надаємо багато послуг і отримуємо достатнє фінансування, аби обстежувати та лікувати наших пацієнтів, а також підвищити зарплату лікарям та медичним сестрам.  І це стало можливо завдяки реформі.”  

Директор КНП Стрийської районної ради «Стрийська центральна районна лікарня» Олексій Ігнатов:

“П’ять місяців працюємо за договором з НСЗУ. Це достатньо, щоб накопичити базу для аналізу. Зміни є революційними. Особливо вони відчутні  для пацієнтів з інсультами та інфарктами. У нас з ними працює мультидисциплінарна команда. Від виклику швидкої до діагностики на комп’ютерному томографі медичні послуги таким пацієнтам надається за уніфікованим протоколом та безоплатно. У лікарні взагалі скасовано поняття “благодійних внесків”. Завдяки фінансуванню через НСЗУ, заклади отримують більше коштів, ніж раніше за субвенцією і цього достатньо, аби надати якісну допомогу пацієнту”.

Читайте також