Медзаклади Рівненщини перетворюють у комунальні і некомерційні: що це означає?

На Рівненщині розпочався процес переходу до автономізації бюджетних закладів охорони здоров’я – перетворення їх на комунальні некомерційні підприємства. Таким чином, вони долучаються до медичної реформи.

Про це повідомила заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко під час круглого столу, який організувала Рада реформ Рівного з ініціативи БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Світлана Богатирчук-Кривко зазначила:

«У нас в області в 4-х об’єднаних територіальних громадах - Миляцькій, Локницькій, Боремельській та Мирогощанській, зареєстровано ланки первинної медичної допомоги, які вже є некомерційними комунальними підприємствами. А в Костопільському і Сарненському районах вже зареєстрували приватні практики в галузі надання ПМД. Також, у всіх районах протягом лютого-березня під час сесій місцевих рад заклади ПМД поступово переводитимуть на автономізацію».

Крім того, заступниця голови ОДА нагадала, що перехід до автономізації має відбуватися лише цілим адміністративним округом – районом, ОТГ, містом. У першому кварталі 2018 року з цим має впоратися уся первинка, в другому кварталі розпочнеться реєстрація декларацій, а в третьому - свою роботу запускає НСЗУ – Національна служба здоров’я України. З нею до кінця року повинні укласти договори на надання медичних послуг вже автономні заклади ПМД – розпочнеться їх фінансування за новою моделлю. Вони змінять статус з розпорядників на отримувачів державних коштів. Тоді керівники закладів разом із спостережними радами вирішуватимуть, як розподілити кошти.

Читайте також