Мешканці Рівненщини отримують платіжки за воду із зайвими кубами: що це означає

Нерідко мешканці Рівненської області отримують платіжки за воду із зайвими кубами. Люди обурюються, однак чи є для цього причини.

Що означають ці куби - пояснили у "Рівнеоблводоканалі"

Отож, це означає, що абоненти подали свої показники не в останній день місяця. Співробітники підприємства привели їх до загального розрахункового періоду за місяць.

"До прикладу, ви подали показники свого лічильника 20 числа. Тобто, до кінця місяця залишається ще 10 днів. Воду вам ніхто не перекривав, тож ви продовжуєте нею користуватися, як і раніше. Тому ми до показника вашого лічильника додали середньодобове використання води, спрогнозувавши її приблизну кількість на останній день місяця. Таким чином, і виникли, так звані, «зайві куби» у платіжках", - йдеться у повідомленні.

Оплачені «куби» нікуди не діваються і абоненти можуть їх використати у будь-який момент.

Для чого це робиться?

Законодавець передбачив спеціальну «Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1502-18#Text.

Відповідно до неї обрахунок має проводитися в останній день календарного місяця.

Окрім того, це дозволить зменшити фінансове навантаження на мешканців багатоквартирних будинків за рахунок зменшення небалансу, що виникав між поданими показниками лічильників у різні дні і загальною кількістю води, що була подана до будинку. Адже його плату доведеться розподіляти між всіма мешканцями будинку.

Нарахування таких кубів - це процес тимчасовий і носить виключно індивідуальний характер. Щойно користувачі почнуть подавати показники свого лічильника в останній день календарного місяця, нарахування «додаткових кубів» припиняться.

Читайте також