Мешканці села на Рівненщині протестували проти діяльності національного парку (ВІДЕО)

На Рівненщині у селі Борове місцеві мешканці зібрались, щоб висловити свої претензії працівникам Нобельського національного парку.

Про це повідомляє Район.Вараш.

Чимало місцевих жителів виступили проти діяльності парку та відстоювали своє право на лісові угіддя.

Люди проти розміщення на прилеглих до села територіях природоохоронного середовища. Це зумовлене тим, що у парку заборонено рубати дерев, збирати ягоди і гриби, випасати худобу. 

«До території парку хочуть занести наші землі та ліси, з яких ми живемо і жили наші діди. По закону буде заборонена рубка дров, полювання, риболовля, збирання грибів і ягід, випас худоби та будь-яка сільськогосподарська діяльність. Одним словом ліс для нас має стати закритою зоною. Як ми будемо жити далі, нашій владі байдуже», – аргументують свою позицію селяни.

 

Під час акції протесту місцеві організували збір підписів з вимогою внести правки до Указу Президента України від 11 квітня 2019 року №131 «Про створення Нобельського національного природного парку», розташованого на території Зарічненщини. Зокрема, змінити межі парку, виключивши з них територію, прилеглу до Борового.

Ситуацію прокоментував директор Нобельського парку Володимир Діковицький.

«Люди наполягають, що по закону земля, надра, ліси належать народу, тобто їм, і вони мають право розпоряджатись лісами так, як вважають за потрібне: хочуть саджають, хочуть вирізають. Ми їм намагались пояснити, що територія парку має зони. Так, лише в заповідній зоні заборонена будь-яка діяльність, але то переважно заболочені, важкодоступні та невикористовувані місцевим населенням території. Натомість у господарській зоні і зоні регульованої рекреації можна збирати гриби, ягоди, дозволено займатись спортивною і любительською риболовлею, відпочивати", - зазначив керівник.

Читайте також