Мешканців громади на Рівненщині можуть позбавити батьківських прав через відмову від щеплення дітей

Ілюстративне фото

У Великій Омеляні батьків, які відмовляються вакцинувати своїх дітей від поліомієліту, можуть притягнути до відповідальності.

Про це повідомив головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов.

"У зв’язку з відмовою від щеплення, органи піклування можуть притягнути батьків до відповідальності починаючи від штрафів (850-1700 грн), аж до розгляду питання про позбавлення батьківських прав",- коментує головний санітарний лікар.

За його словами, існують високозаразні хвороби, які можуть привести до смерті або каліцтва дітей. Тому, захист від них має бути обов'язковим.

«Відповідно до ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини. Стаття 155 цього ж кодексу говорить, що батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересів дитини, ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом. Зідно 15 статті Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»  -  діти, які не отримали щеплення, згідно з календарем щеплень, не можуть відвідувати дитячі заклади", - зазначає головний санітарний лікар області. 

Наразі у селі Велика Омеляна від поліомієліту щепилися 57% дітей, що менше, ніж у сусідніх селах.

Читайте також