"Ми не будемо збавляти темп", - Роман Сафонов прокоментував першість Рівненщини за кількістю тестів на COVID-19

Рівненщина займає перші місця за обсягами тестування на коронавірусну хворобу. Головний санітарний лікар області Роман Сафонов розповів, з чим пов'язана велика кількість тестів і чи не впливає це на збільшення показника захворюваності.

"Рівненщина з самого початку епідемії входила у п'ятірку кращих за обсягами тестувань по Україні. Ми ставили собі амбіційну мету бути першими - ми її досягли. Якщо в перші місяці були задіяні лабораторні потужності двох лабораторій - лабораторного центру і центру громадського здоров'я. За рахунок ПЛР-тестування проводилась діагностика ковід-хворих. То останні тижні досить потужно запрацювали всі лабораторії районів, які проводять масові дослідження ІФА. Як вже говорилось - це набагато дешевше дослідження, яке дозволяє проводити масовий скрінінг", - повідомив пан Сафонов.

За його словами, вже за результатами позитивних ІФА-досліджень проводяться ПЛР-тести. Акцент на ІФА дослідженнях робить можливим зменшення вартості ПЛР-досліджень.

"Ми не будемо збавляти темп. Останніми днями модернізувались завдяки зусиллям Міністерства охорони здоров'я, обласної влади. Це дозволяє вже в спокійному режимі нашим спеціалістам - не цілодобово, а до вечора - працювати і забезпечувати необхідний для хворих обсяг досліджень. Щодо захворюваності, у зв'язку з тестуванням, хочу сказати, що загальновідомо, що чим більший буде обсяг тестування, тим ми раніше будемо зупиняти розповсюдження епідемічного процесу, тим у нас буде менша кількість хворих. Бо реальна захворюваність нікуди від цього не дінеться. Цифри - це вторинні речі. Найголовніше, щоб у нас не було важких випадків і смертей. Саме завдяки цій роботі ми досягли адекватного рівня летальності по області", - зазначив головний санітарний лікар.

Читайте також