Міністр культури України подав у відставку

Фото з відкритих джерел

Сьогодні Олександр Ткаченко написав заяву на звільнення із посади міністра культури та інформполітики. Про це він повідомив на особистій сторінці у фейсбуці. на цій посаді він пропрацював півтора року. 

"Про причини. Рішення Кабміну щодо Держкіно приймалось без погодженням з МКІПом. Забрати Держкіно у Міністерства культури та інформполітики і передати його в управління Кабміну – нелогічно. Це як забрати у компанії транспортний відділ і передати його в управління раді директорів. Такі стиль та підходи щодо управління процесами мене дивують – не мій концепт та цінності.

Пишуть, що передача Держкіно стала для мене останньою краплею. Тоді нагадаю про передостанню – не менш болючу. Бюджет на культуру-2022. І характер обговорення і фінальна сума для мене неприйнятні", - йдеться у повідомленні Ткчаенка.

Він додав, що за час роботи в МКІПі встиг зробити десь 50% із запланованого. І насправді, деякими речами можна пишатися:

  • Без жодної копійки запустили програму #МандруйУкраїною, повернувши традицію подорожей нашою країною.
  • Навіть в умовах дуже обмеженого фінансування запрацювала програма Велика Реставрація й наразі 57 об’єктів культурної спадщини державної та комунальної форми власності отримали субвенцію з держбюджету на відновлення та реставрацію.
  • Попри пандемічні обмеження вдалося зупинити секвестр бюджету на культуру, втримати закриті на карантин сектори на плаву завдяки пакету підтримки та грантам через УКФ та УІК в 2020 році, а також збільшити на 35% бюджетне фінансування культури та креативних індустрій (з 0,2% до 0,27% ВВП відповідно в 2020 та 2021 роках).
  • На національному рівні питання боротьби з дезінформацією перетворено в конкретні дії – розроблено стратегію інформаційної безпеки, запущено Програму медіаграмотності «Фільтр», функціонує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, проводяться активні кампанії з підвищення медіаграмотності населення.
  • Вперше в бюджеті з’явилася субвенція на створення/модернізацію центрів культурних послуг, пілотний проект в 7 областях вже генерує необхідний контент для масштабування.
  • А ще розробка державної цільової програми по підтримці народних художніх промислів, зміни до закону про бібліотеку та бібліотечну справу, стратегія промоції читання, запрацювала Рада з розвитку креативних індустрій та багато іншого.

Наступному очільнику МКІП побажав витримки та внутрішньої сили.

Читайте також