Минулого року в Рівненській області виявили два види небезпечних комах

У 2018 році в області виявили два карантинні організми, які належать до списку А2, тобто, тих, які обмежено поширені на території України.

«У нашій лабораторії було виявлено американського білого метелика та західного кукурудзяного жука. Цей вид метелика – злісний шкідник плодових, сам метелик не шкідливий, а шкодить лише гусінь. Його виявили у Гощанському районі. Там був запроваджений карантин, метелик більше для того, аби поширюватися та розмножуватися, а от сама гусінь – дуже небезпечна для дерев, може обплітати повністю дерево павутиною і за сезон може знищити дерево. Вона так об’їдає листя, що лишаються тільки грубі жилки, тонкі виїдає теж.

Зимою білий американський метелик може зникнути тільки при сильних морозах. У нас зараз так почали поширюватися шкідники, тому що клімат став м’якшим, коли зими були -30, то шкідники вимерзали і їх було менше, не було такої великої популяції. Якщо він ховається у тріщинках дерев чи під листям, може переживати до -18 морозу. Звичайно, на наступний рік їх вилетить більше. Це вперше в області виявили такого шкідника. Він може бути привезений із партіями вантажу навіть. Його дуже тяжко вивести з господарства, це злісний шкідник, його треба або спалювати, або кропити спеціальними препаратами», - пояснила журналістам завідувач відділу фітосанітарного аналізу ДУ "Рівненська фітосанітарноа лабораторія"  Іванна Білан.

Також у  деяких районах Рівненської області виявили західного кукурудзяного жука, котрий теж зі списку А2, його виявили за допомогою феромонних пасток – розкладали аркуші паперу, які були змащені спеціальним клеєм і ставили капсулу із феромоном, який приваблює самців західного кукурудзяного жука. Візуально його важко виявити, а на феромон  він обов’язково прилітає, було 125 випадків виявлення цього жука, зокрема, у Дубенському та Здолбунівському районах.

«Личинки цього жука шкідливі тим, що вони під’їдають коріння кукурудзи, їх можна виявити методом розкопок, а самих жуків – феромонними пастками. Жуки з’їдають листки і по кукурудзі можна побачити якби симптом «гусячої шкіри», кукурудза зморщується і втрачає врожай і якість», - додала Іванна Білан. 

Якщо ви виявили в себе в саду підозрілого метелика або ж на кукурудзі жука, можете приносити його в лабораторію, де фахівці ідентифікують його та нададуть консультації щодо того, як з ними боротися. Вартість такої послуги – 87,41 гривень.  

Читайте також: У містечку на Рівненщині запроваджують карантин через білого метелика

На Рівненщині будуть ліквідовувати білого американського метелика

Читайте також